Näring och beskärning av häckväxter

Gödsel, beskärning, klippning av (nyplanterad) häck

Näring är mycket viktig för växternas utveckling, eftersom växternas tillväxt är nära förknippad med deras hälsa. Några växter, i synnerhet bok, klarar sig dåligt på lätt, näringsfattig jord utan gödsel och trivs bättre med ekologisk (stall)gödsel och ett lager kompost varje år. Du kan också använda trädgårdskompost med torkad kogödsel. Sprid ut ett några cm tjockt lager gödsel under häcken. Den bästa tiden för det är på hösten/vårvintern. Buxbom bör gödslas med ett speciellt kalkhaltigt gödselmedel som är anpassad till växtens behov och jordens ph-värde.

Beskärning sker bäst två gånger om året, i slutet av maj och före utgången av september. Beskär häcken på molniga dagar för att minimera risken för solskador. En häck som växer vidare under sommaren, men som du vill hålla klippt, bör du beskära igen i mitten av september. Inte senare, p.g.a. risken för frostskador.

Om du vill hålla häcken fin, måste du klippa den regelbundet. Om du inte sköter den ordentligt kan häcken bli ful, och den ska vissna ner och dö efter ett par år. Det blir skador på rötterna på grund av brist på solljus. Häcken blir då gles och det blir hål i häcken, så att ogräs (t.ex. nässlor) får chansen att etablera sig och förstöra häcken. Höga, gamla, friväxande häckar, som ofta står lite längre från huset, kräver mindre beskärning och skötsel. För att få en sådan yvig häck ska du välja lämpliga växter och beskära dem hårt en gång vart femte år. Du kan också välja att låta några buskar stå kvar för att skapa naturliga strukturer som djur är tacksamma för och som lockar fåglar och fjärilar till trädgården.

Hur långt upp på häcken du ska klippa eller beskära när du planterar en ny häck skiljer sig mycket från häck till häck. Beskär häcken vid midjehöjd, knähöjd eller ankelhöjd. Om du klipper den nära marken, blir den i slutändan tätare än om du klipper den i toppen. Ett gammalt sätt att plantera nya häckar är följande: huvudstammarna huggas upp i två delar (till hälften) vid midjehöjd, så växterna kan bilda en robust, vedartad häck som tål nästan vad som helst, och som får gröna blad på våren.

Plantera själv

Det är inte alla som har råd med en trädgårdsmästare, men det betyder inte att det är lätt att plantera häck. Du kan inte bara dra häcken ur marken om resultatet är sämre än väntat. En häck kostar pengar och håller sig fin under många generationer framåt i tiden. En häck är mer än bara en rad barrträd. Häcken ska vara en integrerad del av trädgården. Med rätt växter på rätt plats kan din nya häck ge din trädgård ett helt nytt utseende.

Färger och former

Förutom typiska häckväxter finns det också andra buskar, vintergröna eller lövfällande, som kan planteras i rad och växer ihop till häck. Du kan exempelvis skapa en blommande häck av växter som vanligen används som solitärer, men som även kan användas som friväxande, blommande häck, t.ex. berberis. Eller så kan du välja mindre vanliga växter, såsom Amelanchier lamarckii (prakthäggmispel) eller Weigela ‘Bristol Ruby’ (prakttry ‘Bristol Ruby’) som passar utmärkt som friväxande häck. De kan även planteras tillsammans med häckväxter med brokiga blad, exempelvis Photinia ‘Red Robin’ (Glansmispel). Hedera, t.ex., har glänsande blad när solen skiner på dem. Det finns mycket att välja på!

Trädgårdsredskap

En (eldriven) häcksax är perfekt för de flesta häckar och kan användas för en lätt beskärning, utan även för en hård beskärning. Den kan även ta några tjocka grenar. De tjockaste grenarna (upp till 5 cm) bör gallras bort med en sekatör med långa håndtag. Det är bäst att beskära häcken sent på hösten eller på vintern för inte att skrämma bort häckande fåglar. Dessutom minskar det risken för sjukdomar. Häckar som ska formklippas kan klippas till önskad form runt maj.

loader
Laddar...