Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Spirea

Spirea (inget svenskt namn) ingår i en stor grupp av växter, som innehåller både delvis städsegröna och lövfällande buskar. Spirean finns i många varianter som sätter vita, rosa, lila eller röda blommor. Blomningsperioden varierar beroende på sort. Vissa sorter har mycket attraktiva blomstjälkar, till exempel spiraea x cinera ‘Grefsheim’. Andra sorter har vackra, gulbrokiga blad, som spiraea japonica ‘Gold Flame’.

De sorter av spirea som erbjuds på Hackvaxteronline.se ger alla friväxande, frodigt blommande häckar. Genom att plantera dem i större grupper (i rabatten) ger spirean en snygg effekt i trädgården.

Spirea - mer information

Spirea som häck

Spirea som häck

Spirea är en buskig häckväxt som lämpar sig bra för häckplantering. Om du väljer att plantera spirea får du en liten friväxande häck som gör din trädgård ännu vackrare! Spirea finns i många varianter, alla med sina speciella egenskaper. På Hackvaxteronline.se hittar du fyra olika sorter av spirea. De fyra sorter av spirea som erbjuds på Hackvaxteronline.se är norskspirea ‘Grefsheim’, brokspirea ‘Genpei’, rosenspirea ‘Goldflame’ och rosenspirea ‘Anthony Waterer’. Hos oss hittar du alltid den spireahäck som passar både din trädgård och din personliga smak.

Det är ganska lätt att sköta spirea. Tänk på att varje sort ställer olika krav. De flesta sorter av spirea blommar till exempel mera flittigt om de planteras på vintern. Blomningsperioden varierar beroende på spirea-sorten från mars till september. Även sluthöjden varierar från sort till sort. Spirea-buskar som blommar under sommaren bör beskäras efter frosten, medan de buskar som blommar under hösten ska skäras ned efter att de vissnat ner. Spirea-häckar tål inte torr jord, utan föredrar fuktig, näringsrik jord. Trivs i soliga lägen och i halvskugga.

Spirea - hela historien

Spirea - hela historien

De fyra sorter som vi för tillfället erbjuder kan delas in i två kategorier: spiraea japonica och spiraea x cinerea. Spiraea japonica är en naturlig art som härstammar från Östasien - däribland Japan, som namnet antyder. En lång rad olika sorter har odlats fram från denna underbara växt och vi har valt ut endast de bästa sorterna. Så blir det inte bara lättare att välja, utan även mer sannolikt att man inte väljer fel. Hos oss på Hackvaxteronline.se gör vi det tryggt och enkelt att köpa spirea. Spiraea japonica, som också kallas praktspirea eller rosenspirea, vann popularitet i USA och Canada från slutet av 1800-talet och introducerades senare till Sverige och övriga Europa. Spiraea japonica har sedan blivit en vanlig syn i de svenska trädgårdarna. Rosenspirea är härdig till zon 5 och får planteras i ett kallt och vindpinat läge.

En annan omåttligt populär spirea är spiraea x cinerea ‘Grefheim’, som kallas Norskspirea av de flesta. Som namnet anger härstammar norskspirea från Norge, där denna hybrid uppstod genom korsning mellan två olika arter av spirea: spiraea cana och spiraea hypericifolia. Den sista har sitt ursprung i de södra delarna av Europa och kallas därför för iberisk spirea på ett antal olika språk. Spiraea cana är inte lika utbredd som sin partner och förekommer naturligt i Jugoslavien och norra Italien. De två arterna korsades av norska förädlare för att få fram en ny sort som kan odlas i riktigt kalla områden. Det är därför inte alls förvånande att norskspirea er en av de mest odlade blommande buskarna såväl i Sverige som i Norge och Finland. Norskspirea är dock inte bara oerhört härdig, utan även lättodlad samt producerar massor av blommor, vilket har gjort att den är lika populär i länder där kylan inte är något större problem. Norskspirea är helt enkelt en härlig växt som passar alla, vare sig det är i polartrakterna eller i mildare klimat.

Köp spirea på nätet

Köp spirea på nätet

Ska du köpa spirea online? Vi gör det lätt för dig att beställa spirea i vår webbshop, Hackvaxteronline.se! Välj bara den växt som passar dig och använd verktyget i menyn för att räkna ut hur många styck du behöver för din trädgård. På så sätt kan du enkelt få reda på hur många spirea-häckplantor som behövs per löpmeter.

Betalning sker enkelt och säkert i vår webbshop. När du har beställt och betalat för varorna, levererar vi de beställda plantorna till dig så fort som möjligt.  Har du frågor eller kommentarer om våra tjänster eller produkter? Du kan kontakta oss om allt!