Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Spirea

Spirea är ett stort växtsläkte, som består av såväl halvt städsegröna och lövfällande häckväxter. Spirean finns i många varianter som blommar med vita, rosa, lila eller röda blommor. Blomningsperioden varierar beroende på sorten. Vissa sorter har mycket vackra blomstjälkar, till exempel Spiraea x cinerea ‘Grefsheim’, medan andra sorter har vackra, gulbrokiga blad, såsom spiraea japonica ‘Gold Flame’.

Alla sorter av spirea som erbjuds på Hackvaxteronline.se bildar friväxande, frodigt blommande häckar. Det är också möjligt att plantera dessa växter i större grupper, till exempel i en blomrabatt, för att på så sätt åstadkomma en snygg effekt i trädgården.

Spirea som häck

Spirea är en buskig häckväxt som lämpar sig utmärkt för anläggandet av häckar. Om du väljer att plantera spirea får du en liten, friväxande häck som omvandlar din trädgård till en ytterst vacker plats! Spirea finns i många olika varianter, som alla har sina speciella egenskaper. På Hackvaxteronline.se hittar du fyra olika sorter av spirea: norskspirea ‘Grefsheim’, brokspirea ‘Genpei’, rosenspirea ‘Goldflame’ och rosenspirea ‘Anthony Waterer’. Hos oss hittar du således alltid en spireahäck som passar din trädgård och samtidigt faller dig i smaken.

Spirea är en relativt lättskött växt, men ta i beaktande att varje enskild sort ställer sina egna krav. De flesta spireasorterna blommar till exempel rikligare om de planteras tidigt på våren eller sent på hösten. Blomningsperioden varierar beroende på sorten från mars till september. Även växtens slutliga höjd varierar från sort till sort. De spireor som blommar under sommaren bör beskäras efter frosten, medan de sorter som blommar under hösten i sin tur bör beskäras efter att de har vissnat. Spireahäckar tål inte torr jord, utan föredrar fuktig och näringsrik jord. I övrigt trivs spirean bäst i soliga och halvskuggiga lägen.

Spirea - hela historien

Spireans förflutna

De fyra spireasorterna som vi för tillfället erbjuder kan delas in i två kategorier: spiraea japonica och spiraea x cinerea. Spiraea japonica är en naturlig art som härstammar från Östasien – däribland Japan, såsom namnet antyder. En lång rad olika sorter har odlats fram från denna underbara växt, och vi har valt ut endast de bästa sorterna. På så sätt blir det inte bara lättare att välja, utan även mer sannolikt att man inte väljer fel. På Hackvaxteronline.se är det både tryggt och enkelt att köpa spirea. Spiraea japonica, som också går under namnen praktspirea eller rosenspirea, blev från och med slutet av 1800-talet allt populärare i USA och Kanada, varefter den också introducerades i Sverige och övriga Europa. Spiraea japonica har sedan dess blivit en allt vanligare syn i svenska trädgårdar. Rosenspirea är vinterhärdig till zon 5 och kan planteras i kalla och blåsiga lägen.

En annan omåttligt populär spireasort är spiraea x cinerea ‘Grefheim’, även känd som norskspirea. Såsom namnet antyder härstammar norskspirean från Norge, där denna hybrid uppstod genom en korsning mellan två olika spireasorter: spiraea cana och spiraea hypericifolia. Den sistnämnda har sitt ursprung i de södra delarna av Europa och kallas därför för iberisk spirea på ett antal olika språk. Spiraea cana är inte lika utbredd, den förekommer naturligt i forna Jugoslavien och norra Italien. De två arterna korsades av norska förädlare för att bilda en ny sort som kan odlas i riktigt kalla områden. Således är det föga förvånande att norskspirean är en av de mest odlade blommande buskarna såväl i Sverige som i Norge och Finland. Norskspirean är dock inte bara oerhört vinterhärdig, utan även lättodlad och producerar dessutom massor av blommor, vilket har gjort att den är lika populär i länder där kylan inte utgör något större problem. Norskspirea är helt enkelt en underbar växt som passar alla, oberoende om det är i polartrakterna eller i ett mildare klimat.

Köp spirea på nätet

Köp spirea på nätet

Har du för avsikt att köpa spirea? I vår webbshop, Hackvaxteronline.se, kan du snabbt och enkelt köpa häckväxter online! Välj bara den växt som passar dig bäst, och använd dig av verktyget i menyn för att räkna ut hur många plantor du behöver för din trädgård. På så sätt kan du enkelt räkna ut hur många spireaplantor du behöver per löpmeter.

Betalningen går till på ett säkert och enkelt sätt när du handlar i vår webbshop. När du har beställt och betalat för varorna levererar vi de beställda plantorna till dig så fort som möjligt. Ta gärna kontakt med oss om du har frågor eller kommentarer om våra tjänster eller produkter!