Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Fjärilsbuske

Fjärilsbuske eller syrenbuddleja (Buddleja davidii) är som en magnet för fjärilar och insekter. De lockas till växten tack vare de ljuvligt doftande blommorna som gör buddlejan till en idealisk växt för anläggandet av friväxande, blommande häckar. Blommornas förföriska doft och det faktum att häcken lockar till sig djur, gör att denna häckväxt också är omtyckt bland barn. Fjärilsbuskar bör beskäras ned till 50-60 centimeters höjd varje år, närmare bestämt på våren efter att frosten har avtagit. Om du inte beskär häcken kommer fjärilsbusken med tiden att få allt färre blommor.

Fjärilsbuske som häck

Fjärilsbusken är en färgglad häckväxt. Det finns en mängd olika sorters fjärilsbuskar, som kännetecknas av olika färger och charmiga egenskaper. Man kunde tro att växtens namn hänvisar till att det finns lika många fjärilsbuskar som det finns fjärilar, men de som har en fjärilsbuske som häck i sin trädgård vet att namnet snarare kan härledas till att den här busken lockar till sig massor av fjärilar, som således kommer att trivas utmärkt i din trädgård.

Fjärilsbuskar är utmärkta häckväxter, som dock kräver en viss mängd skötsel. På torr och stenig mark kommer häcken att bli risig och gles, med få blommor. Om jorden är för blöt kommer fjärilsbusken inte heller att trivas särskilt bra. Vi rekommenderar att du beskär fjärilsbusken med jämna mellanrum för att säkerställa att den förblir frisk och vital. På så sätt kommer fjärilsbusken att bidra med prakt i trädgården under en lång tid framöver.

Fjärilsbusken blommar i juli och augusti med lila, rosa eller vita blomklasar som kan bli hela 20-30 cm långa. Blommorna växer fram på årsskott, vilket är orsaken till att du bör beskära häcken ordentligt varje år. En ordentlig beskärning innefattar i detta fall att du bör klippa ned häcken till ca 50 centimeters höjd ovanför marken, eller ännu lägre (20-30 cm), för att få till stånd en tät och välmående häck som årligen pryds av ett hav av blommor, och som inte blir ful eller risig med åren.

Häcken kan bli upp till 2,5 meter hög i humusrik eller mullhaltig jord, till exempel i sandjord som varken är för torr eller för blöt. Fjärilsbuskar föredrar att stå i ett skyddat läge, speciellt om du bor i zon 3. Buddlejan är tyvärr inte vinterhärdig i hela Sverige. Syrenbuddlejan kan planteras som en ensam häckväxt, men du kan också plantera den tillsammans med ett par andra sorter, för att på så sätt skapa en vacker färgpalett med nyanser av vitt, lila och rosa.

Köp fjärilsbuske på Hackvaxteronline.se

Köp fjärilsbuske på Hackvaxteronline.se

På Hackvaxteronline.se hittar du ett brett urval av fjärilsbuskar. Vi kan dock tyvärr inte erbjuda alla sorter av denna mångsidiga häckväxt, även om vi är riktigt stolta över vårt sortiment. Vi har hittat och valt ut just de sorter av fjärilsbuske som klarar sig bäst i svenska trädgårdar. Denna växt växer på stenig mark i naturen, vilket innebär att inte alla sorter av fjärilsbuske trivs i vanlig trädgårdsjord. De sorter som säljs på Hackvaxteronline.se lämpar sig dock utmärkt för plantering i svensk trädgårdsjord.

På Hackvaxteronline.se sätter vi kunden i fokus: vi har som vårt mål att göra det ännu enklare att köpa häckväxter på nätet. Genom att följa länkarna ovan kan du snabbt och enkelt köpa fjärilsbuske online. Vi hoppas att du kommer att ha en bra kundupplevelse hos oss. Du får gärna kontakta oss med tips eller kommentarer, så att vi kan förbättra vår verksamhet ytterligare.