Att plantera ligusterhäck

Att plantera ligusterhäck

Liguster är en lätt häck när det kommer till plantering. Liguster kan placeras nästan var som helst och den trivs i både sol och skugga. Dessutom tål ligustern föroreningar mycket väl, så den kan lätt planteras i staden och längs trafikerade vägar. Det enda man ska komma ihåg är att rötterna inte får utsättas för direkt solljus. På Hackvaxteronline.se du har tre alternativ när det gäller plantering av liguster. Vi har ligusterplantor som barrotade, med klump eller liguster i kruka.

Barrotade liguster

Barrotade liguster

När du köper ligusterhäck finns det en risk att du kommer att vara lite besviken över plantornas utseende. Barrotade plantor är oftast helt nakna när du får dem levererade. När plantorna börjar växa kommer bladen dock snart igen. Barrotade plantor måste planteras ut omedelbart och vattnas både rejält och regelbundet. Det är också en bra idé att lägga till speciell kompost, som främjar rottillväxt. Det finns alltid en risk för att plantornas rötter skadas under transporten. Därför är det klokt att beställa några extra plantor (+- 10% av häcken) för att undvika hål i häcken. Liguster med bara rötter kan levereras mellan november och april/maj, beroende på väderförhållandena. Barrotade plantor är billigare för olika skäl: de är lättodlade, väger lite och man behöver bara ta upp plantan och rötterna ur jorden, utan klump.

Liguster med klump

Liguster med klump

Liguster med klump kommer i jutenät eller metallnät som håller den jord som rötterna sitter i på plats. Klumpen skyddar rötterna, vilket minskar risken för förlust. Kom ihåg att man får låta jutenätet sitta kvar, men metalnätet måste tas bort innan plantering. Liguster med klump är mycket billigare än liguster i kruka, men lite dyrare än barrotade plantor. Barrotsplantor är också billigare i frakt, då de i de flesta fall kan levereras i lådor med DPD i stället för på pallar. Liguster med klump är tillgänglig från slutet av oktober til maj. Det bästa sättet att plantera liguster med klump på är: fyll planteringshålet med vatten, låt en del av vattnet tas upp av jorden, sätt klumpen i hålet och vattna igen. Det kan hända att ligustern förlorar en del av bladen de första veckorna. Växten måste först vänja sig till läget. Bladen kommer igen efter ett tag.

Liguster i kruka

Liguster i kruka

Det är allmänt känt att liguster i kruka är dyrare än de andra varianterna. Anledningen till detta är att odlarna spenderar mer tid och pengar på att odla plantor i växthus än på friland. Men det finns också några fördelar med att köpa liguster i kruka: de kan levereras året om och man behöver inte plantera ut dem direkt. Dessutom är risken för förlust mindre än hos de andra varianterna då rötterna inte skadas under transporten. Det är dessa faktorer som spelar en viktig roll när man ska välja ligusterhäck.