Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Vidjehortensia - om du gillar blommor

Vidjehortensia - om du gillar blommor

Vidjehortensia är en art inom hortensiasläktet, som i sin tur tillhör familjen hortensiaväxter. Vidjehortensians latinska namn är hydrangea arborescens och den härstammar ursprungligen från USA. Delen arborescens betyder trädlik och syftar på stammens bark, som påminner om träd. Vidjehortensia introducerades till Sverige på 1700-talet och har spridit sig till trädgårdar över - nästan - hela landet. Denna starka, härdiga växt klarar av våra vintrar med undantag av de kallaste delarna av landet (högre än zon 4).

Växtens härdighet är ett stort plus, men det är inte den främsta anledningen varför folk väljer att köpa vidjehortensia. De enorma vita blommorna på vidjehortensian kan inte missas, och det är därför många av våra kunder väljer vidjehortensia i stället för växter med mindre slående blommor. Hydrangea arborescens blommar hela tre månader. Blomningen tar sin början i juli och sträcker sig en bit in på september. När hösten kommer har vidjehortensian ännu inte blommat färdigt, och det är något som skiljer vidjehortensian från andra blommande växter som används för liknande ändamål.

Vidjehortensia som häck

Vidjehortensia som häck

Det är inte alla som vet att vidjehortensia också passar bra som häck. Om du planterar flera vidjehortensior i rad så kallar vi det för häck. Med en årlig tillväxt på 80 cm är vidjehortensia en av de snabbast växande blommande häckväxterna i världen. En häck av vidjehortensia kan bli mellan 100-200 cm hög, men det är viktigt att skära buskarna ner ända till marken varje år, så häcken håller sig fin och inte blir gles och ful. Beskärning är också viktigt för att främja blomning. Vidjehortensia är vacker som inramning av rabatter eller kan planteras under fönster och träd. Hydrangea arborescens är relativt skuggtålig, men trivs bäst i ett soligt läge.