Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Varför just en tujahäck?

Här kan du läsa mer om de viktigaste orsakerna till detta.

Köp tuja

Av alla barrträd finns det bara ett fåtal som är lika populära för anläggandet av häckar som tuja, som på svenska också kallas för livsträd. Detta skulle naturligtvis inte vara fallet om det inte fanns ett antal goda orsaker till varför just en tujahäck är ett så bra val om man vill anlägga en barrhäck. Alla tujor i vårt sortiment har ett antal egenskaper som gör dem idealiska för anläggandet av strama och jämna häckar som kan bli relativt höga. Här kan du läsa mer om vad det är som gör tujan till ett av de populäraste barrträden för anläggandet av häckar i vår del av världen.

Idealisk tät häck

Idealisk för en tät häck

De trädgårdsmästare som vill ha en häck som ser praktfull ut året runt väljer i allmänhet vintergröna häckar. Alla vintergröna häckväxter lämpar sig dock inte för likadana häckar. Det finns till exempel häckväxter vars blad är för stora för att häcken ska kunna beskäras i riktigt strama former, medan barrträd vanligtvis inte används när man vill anlägga väldigt sprudlande häckar. Detta är också fallet med tuja. På grund av sina relativt tätt växande grenar och små, fjällaktiga barr som växer tätt inpå dessa grenar, är tujan en idealisk växt för anläggandet av formella häckar. Om du beskär din tujahäck i raka former kommer häckens form nämligen således inte att störas av stora blad.

Vanligtvis planterar man en stram barrträdshäck när man vill säkerställa mer avskildhet i trädgården, något som tujan också lämpar sig utmärkt för. Till och med de minsta, unga plantorna behöver bara växa i ett par år för att slutligen bli tillräckligt höga för att kunna stänga ute nyfikna blickar. Tujor växer med ungefär 30 centimeter per år, vilket innebär att de är relativt snabbväxande, men att de inte växer så snabbt att växterna skulle vara mycket tidskrävande vad beträffar skötsel. Barrträd med fjällaktiga barr bör beskäras regelbundet för att förhindra att kala fläckar uppstår i häcken, och i detta avseende är det glädjande att tujan växer långsammare än till exempel leylandcypressen.

Tujan klimat

Tujan trivs väl i vårt klimat

Trots att tujor inte är inhemska häckväxter, har de lärt sig att handskas med vårt klimat sedan de första livsträden hämtades till Europa på 1500-talet. Tujan härstammar visserligen inte ur områden där klimatet skulle vara väldigt annorlunda jämfört med vårt, men särskilt jättetujor (Thuja plicata) är vana vid mer värme i sin ursprungliga livsmiljö, längs med västkusten i USA och Kanada. Tuja 'Martin', tuja 'Excelsa' och tuja 'Atrovirens' tillhör denna sort. Tuja 'Brabant' och tuja 'Smaragd' är däremot sorter av vanlig tuja (Thuja occidentalis), vars ursprungliga livsmiljö är belägen längre österut i Nordamerika.

Eftersom tujan har anpassat sig så väl till vårt klimat är det möjligt att plantera dessa barrträd så gott som överallt. Tujor växer egentligen lika vackert i soliga som i skuggiga lägen, och det enda kravet de ställer på planteringsjorden är att jorden bör vara väldränerad. Detta är viktigt, eftersom tujor, i likhet med så gott som alla andra barrträd, inte tål att stå med rötterna i blöt jord. I övrigt tål tujan nästan alla slags omständigheter utmärkt. Regnskurar kommer inte att påverka växterna negativt, och vid ihållande torka behöver du bara se till att jorden runtom din tujahäck inte torkar ut.

Kyla kommer inte heller i första hand att skada din tujahäck. Tuja 'Smaragd' är en särskilt vinterhärdig sort, men andra tujasorter har i allmänhet inga svårigheter med en genomsnittlig europeisk vinter.

Mycket variation mellan olika arter

Det faktum att olika tujasorter skiljer sig från varandra i väldigt stor utsträckning är något som gör tujan till ett speciellt barrträd i vårt sortiment. Detta beror naturligtvis delvis på att vi erbjuder olika underarter av inte bara en, utan av två olika tujasorter. Men även när man tar detta i beaktande är mängden variation påfallande. Vad gäller leylandcypresser och ädelcypresser kan man till exempel egentligen enbart välja mellan olika bladfärger. Mängden färgvariation hos olika tujasorter är visserligen mer begränsad, men däremot är det möjligt att välja mellan olika växtformer och höjder.

Tuja 'Smaragd' har till exempel en lägre maximal höjd än sina släktingar. Den växer också lite långsammare, vilket gör att den är idealisk om man föredrar en relativt lättskött tujahäck. Om du däremot behöver en hög barrträdshäck kan du i stället plantera en av de olika jättetujorna, eller den ännu mer snabbväxande sorten tuja 'Brabant'. Denna mångsidighet gör att tujan är relativt speciell jämfört med andra barrträd. Leylandcypressen bjuder exempelvis enbart på snabbväxande arter, medan alla idegranar i vårt sortiment är ytterst långsamväxande.

Tujor blir mycket gamla

Det finns stor variation vad beträffar den maximala livslängden hos olika häckväxter. Om du väljer att plantera tujor i trädgården behöver du dock inte oroa dig för att du snart skulle ha döda exemplar i trädgården som du vore tvungen att ersätta med nya. Tujor kan nämligen bli mycket gamla. I den kanadensiska provinsen Ontario finns exempelvis två tujor som har fler än 1500 årsringar, och i den amerikanska delstaten Washington, nära Seattle, finns en jättetuja som förmodligen är ungefär lika gammal. Således kan du utgå ifrån att din tujahäck kommer att bidra med prakt i din trädgård under en lång tid framöver.

Den finns alltså gott om skäl till att plantera en tujahäck i trädgården! På Hackvaxteronline.se kan du köpa robusta och friska exemplar av dessa städsegröna barrträd till förmånliga priser. Vi levererar sedan hem dem till dig, varefter du omedelbart kan plantera dem i din egen trädgård.

Visa mer