Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Trädgårdsguide lagerhägg

Letar du efter en vacker lagerhägg, eller har du redan en lagerhäggshäck i trädgården och letar du efter skötseltips för din häck? I vår trädgårdsguide för lagerhägg hittar du all information du behöver!

Växtguide lagerhägg
Letar du efter en lagerhägg, men vet du inte ännu vilken sort som passar dig bäst? Vi har listat de viktigaste egenskaperna hos våra lagerhäggar åt dig här.

Planteringsläge och jordtyper – lagerhägg
Här kan du läsa mer om optimala lägen och jordtyper för lagerhägg och portugisisk lagerhägg. På så sätt vet du om din trädgård är en lämplig omgivning för dessa häckväxter.

Jämför lagerhäggar
Vad är det som gör lagerhäggen så populär jämfört med andra vintergröna häckväxter? Här kan du läsa mer om de främsta fördelarna med lagerhäggar.

Vinterhärdiga lagerhäggar
Är du bosatt i ett relativt kallt område och vill du således försäkra dig om att din lagerhägg överlever vintern? Här kan du läsa mer om de mest vinterhärdiga lagerhäggarna i vårt sortiment.

Höga lagerhäggar
Letar du efter en insynsskyddande häck som inte präglas av ett alltför stramt utseende? Dessa sorter växer till att bilda vackra och ståtliga lagerhäggshäckar som blir tillräckligt höga för att hålla tillbaka nyfikna blickar.

Låga lagerhäggar
Föredrar du en låg lagerhäggshäck som inte växer ur form snabbt? Med dessa långsamväxande arter kan du anlägga en relativt låg häck som pryds av praktfulla blad.

Lagerhäggar vid torka
En genomsnittlig lagerhäggshäck tål ihållande torka utmärkt. Så länge du har förberett dig väl på detta kommer din häck inte att ha svårt med att utstå längre perioder av torka.

Skötsel av portugisisk lagerhägg
Särskilt under sina första år är portugisisk lagerhägg mer krävande än vanlig lagerhägg vad beträffar skötsel. Här kan du läsa mer om hur du tar hand om din portugisiska lagerhägg på rätt sätt.

Blommande lagerhäggar
Lagerhäggar är mer kända för sina glänsande blad än för sina vackra blommor. Dessa sorter blommar dock vackert på våren.

Snabbväxande lagerhäggar
Om du vill åstadkomma en hög häck i trädgården så snabbt som möjligt är det bäst att välja en snabbväxande lagerhägg. Dessa sorter bildar höga lagerhäggshäckar snabbt.

Långsamväxande lagerhäggar
Långsamväxande lagerhäggar är relativt lättskötta och är således det idealiska valet för anläggandet av låga häckar. Dessa sorter är relativt långsamväxande.

Skillnader portugisisk lagerhägg
Det finns många likheter mellan vanlig lagerhägg och portugisisk lagerhägg, men det finns också viktiga skillnader dessa sorter emellan. Vi har listat dessa skillnader åt dig här.

När är lagerhägg inget bra val?
Lagerhäggar är inga svårodlade häckväxter, men det finns dock omgivningar där lagerhäggen inte trivs. Här kan du läsa mer om när detta är fallet och om vilka de bästa alternativen är i sådana situationer.

Lagerhäggar för fåglar och insekter
Lagerhäggar utgör en viktig näringskälla för fåglar och insekter, tack vare sina frukter och blommor. Dessa sorter är de mest omtyckta bland djuren i din omgivning.

Lagerhäggens historia
I vår del av världen är lagerhäggens förflutna i många avseenden länkat till uppkomsten av prydnadsträdgårdar. Här kan du läsa mer om lagerhäggens historia. Släktet Prunus Släktet Prunus innefattar tre växtarter som lämpar sig utmärkt för anläggandet av häckar, nämligen lagerhägg, portugisisk lagerhägg och slån.

Lagerhäggen är en av de populäraste växterna för anläggandet av häckar i världen. Lagerhäggens glänsande gröna bladverk uppskattas av talrika trädgårdsmästare. Detta beror bland annat på att dessa blad ger häcken ett fullständigt annorlunda utseende i jämförelse med till exempel en barrhäck. I vår trädgårdsguide för lagerhägg hittar du en hel del nyttig information om dessa häckväxter. Denna information kan till exempel hjälpa dig att hitta rätt lagerhägg för omständigheterna i din trädgård, och att ta väl hand om de lagerhäggar som du redan har planterat i trädgården.

Vilken lagerhäggssort för vilken trädgård?

Det finns ett antal olika arter av lagerhägg som lämpar sig för anläggandet av häckar. I vårt sortiment hittar du olika sorter av körsbärslager (Prunus laurocerasus) och portugisisk lagerhägg (Prunus lusitanica). Ingen av dessa två arter är dock besläktade med lagerträdet, vars blad används som kryddor i maträtter, även om bladen på såväl vanlig lagerhägg som portugisisk lagerhägg till formen är väldigt lika lagerträdets blad. Vad beträffar växtsättet är dessa två arter dock mycket mer lämpliga för anläggandet av häckar. Dessutom är de städsegröna häckväxter, vilket innebär att de behåller sitt karakteristiska utseende året runt.

Alla underarter har sina egna särdrag. Lagerhäggen 'Herbergii' skiljer sig till exempel från andra sorter genom att den präglas av en mycket mer sprudlande blomning än de flesta andra lagerhäggar, medan lagerhäggen 'Otto Luyken' däremot förblir mycket lägre än andra sorter. Vidare finns det också sorter av körsbärslager och portugisisk lagerhägg som tål frost bättre än andra. Vi har listat alla de viktigaste egenskaperna hos lagerhäggarna i vårt sortiment åt dig i vår växtguide för lagerhägg, så att du snabbt och enkelt kan hitta rätt lagerhägg för din trädgård. Om du tvekar mellan två eller flera olika sorter kan du ta en titt på våra produktsidor, där du hittar mer information om de lagerhäggar vi tillhandahåller i vårt sortiment.

Hur hög ska din lagerhägg bli?

Eftersom de flesta lagerhäggar inte bara är vintergröna, utan också mycket snabbväxande häckväxter, är de populära alternativ för anläggandet av insynsskyddande häckar. En snabbväxande sort, såsom lagerhäggen 'Rotundifolia' eller lagerhäggen 'Novita', kommer relativt snabbt att producera en häck som är tillräckligt hög och tät för att förhindra att nyfikna förbipasserande kan ta en titt genom den. Barrträd såsom idegran eller tuja är populära för anläggandet av dylika häckar, men vissa trädgårdsmästare anser att en barrhäck ser en aning tråkig ut på grund av dess strama utseende. Med sina stora, glänsande blad har en lagerhäggshäck utan tvekan ett mycket mer sprudlande utseende.

En hög lagerhäggshäck kan dock orsaka problem i vissa avseenden. På grund av bladens storlek blir en lagerhäggshäck nämligen relativt bred i jämförelse med en genomsnittlig insynsskyddande häck. I sådana fall kan en relativt smal lagerhägg med ett upprätt växtsätt vara en bra lösning, såsom lagerhäggen 'Genolia'® eller lagerhäggen 'Elly'.

För övrigt vill somliga trädgårdsmästare helt enkelt anlägga en låg lagerhäggshäck för att kunna njuta av häckens vackra blad utan att stänga ute solljuset. Genom att välja en långsamväxande lagerhägg, såsom lagerhäggen 'Mano', lagerhäggen 'Zabeliana' eller lagerhäggen 'Otto Luyken', behöver man inte beskära häcken stup i kvarten för att häcken ska förbli låg.

Skötseltips för samtliga lagerhäggar

Att plantera eller beskära lagerhäggar är inte svårt. Såväl körsbärslager som portugisisk lagerhägg trivs i en bred skala av olika jordtyper och lägen. Det enda man verkligen bör ta i beaktande om man planterar lagerhägg i trädgården är att jorden bör vara vattengenomsläpplig. Det finns bara ett fåtal häckväxter som tål att stå med rötterna i blöt jord, och lagerhäggen är inte en av dessa. Blöt jord ökar nämligen risken för rotröta. Vidare är lagerhäggar lättklippta häckväxter, även om beskärandet kan ta lite längre än med många andra häckväxter. Det är bäst att inte använda sig av stora häcksaxar, eftersom det finns en risk för att man skadar lagerhäggens vackra blad om man använder sig av stora redskap. Således rekommenderar vi att man i stället klipper bort de grenar som påverkar häckens form negativt med hjälp av en trädgårdssax eller en beskärningssax.

Portugisisk lagerhägg och dess släkting, lagerhäggen 'Tico', kräver dock lite mer uppmärksamhet under de första åren än en genomsnittlig lagerhägg. Detta är samtidigt en av de viktigaste skillnaderna mellan körsbärslager och portugisisk lagerhägg. Körsbärslager tål nämligen långvarig torka häpnadsväckande väl, medan jorden där du planterar en portugisisk lagerhägg bör förbli fuktig fram tills plantorna är fullvuxna. På våra informativa sidor om skötsel av portugisisk lagerhägg hittar du några tips för hur du kan ge din portugisiska lagerhägg en bra start i trädgården. När plantorna väl har vuxit till sig kommer torka dock inte att utgöra något problem för någon av våra lagerhäggssorter.

Tips för den perfekta lagerhäggen i trädgården

Vår trädgårdsguide för lagerhägg är utformad för att hjälpa dig att åstadkomma en perfekt lagerhäggshäck i trädgården. Om du är osäker på vilken lagerhägg som är den mest lämpliga för din trädgård, kan du till exempel här läsa mer om vilka de mest vinterhärdiga lagerhäggarna är, eller om vilka som är de bästa lagerhäggarna för fåglar och insekter. Dessutom berättar vi också ärligt för dig om när lagerhägg inte är ett bra val, och om de bästa alternativen till lagerhägg i sådana situationer. Vi erbjuder ett brett sortiment av vintergröna häckväxter, barrträd och blommande häckväxter. Om en annan häckväxt visar sig vara ett bättre val kan du således också beställa dessa hos oss.

Har du fortfarande frågor efter att ha läst vår trädgårdsguide? I så fall kan du skicka dem till vår kundtjänst. Vår professionella personal hjälper dig gärna och kan erbjuda tips för din trädgård. På så sätt hjälper vi dig med att hitta rätt häckväxter för just din trädgård, även om detta inte visar sig vara lagerhägg, utan i stället någon annan art, såsom järnek, liguster, avenbok eller bok.