Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Thuja 'Excelsa' Kruka 150-175 cm Extra kvalitet

Thuja plicata 'Excelsa'
452,90 kr
Tillgänglig fr.o.m.
Vecka 01 januari 2022

Product Info

I naturen kan tuja 'Excelsa' nå en höjd på mer än 50 meter. I trädgården är denna städsegröna tuja dock ett utmärkt alternativ för en tät, avskiljande häck. Dessa krukodlade exemplar är redan 1,50 till 1,75 meter höga vid leveranstillfället.
Visa mer Visa mindre
  • Kompakt tillväxt Kompakt tillväxt
  • Doftande Doftande
  • Snabbväxande Snabbväxande
  • Lättskött Lättskött
  • Ytterst vinterhärdig Ytterst vinterhärdig
Maximal bredd i cm
100 - 150
Maximal höjd i cm
> 1000
Produktdetaljer
-
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
150-175 cm
Växtplats
Skugga, Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Typ av rötter
I kruka
Kvalitet
Extra kvalitet
Antal per löpmeter
2
Bladfärg
Gulgrönt, Mörkgrönt
Giftig
Ja
Tillväxt per år i cm
40 - 50
Växtsätt
Kägelformad, Upprätt
Latinskt namn
Thuja plicata 'Excelsa'
Produktegenskaper
Lättskött, Snabbväxande, Ytterst vinterhärdig, Kompakt tillväxt, Doftande
Minsta försäljningsenhet
10
Växtzoner
Zon 4
  • 10+ 452,90 kr
  • 15+ 414,50 kr
  • 50+ 374,50 kr
  • 100+ 354,30 kr

Product Info

Liksom tuja 'Atrovirens' och tuja 'Martin' är också tuja 'Excelsa' (Thuja plicata 'Excelsa') en jättetuja. I Nordamerika finns det exemplar av dessa jättetujor som är mer än 50 meter höga. På så sätt kommer en tujahäck i din trädgård garanterat att bli tillräckligt hög för att bidra med avskildhet. Dessa krukodlade exemplar är redan 1,50 till 1,75 meter höga vid leveranstillfället, vilket innebär att du inom kort kommer att kunna njuta av en fullständigt insynsskyddande och vacker häck. Tuja 'Excelsa' skiljer sig från andra jättetujor tack vare sina exceptionellt täta grenar, vilket är en idealisk egenskap om du vill hålla tillbaka nyfikna blickar med en ytterst kompakt häck.

En lättodlad och hög barrträdshäck

Tuja 'Excelsa' växer relativt långsamt i jämförelse med andra barrträd som planteras för att bilda höga häckar, såsom leylandcypress. Denna tuja växer med cirka 30 centimeter per år, vilket är mycket snabbare än idegran, men trots detta inte så snabbt att du behöver tillbringa mycket tid på skötsel av häcken. Det är dock viktigt att beskära häcken regelbundet, eftersom dessa barrträd inte skjuter nya skott på gammal ved. En eller två beskärningar per år är dock mer än nog för att säkerställa att din tujahäck förblir kompakt och behåller sin vackra form.

Vidare är tuja 'Excelsa' ingen kräsen häckväxt vad beträffar planteringsläget. Detta framgår också ur jättetujans förflutna: även om detta barrträd härstammar från varmare områden i Nordamerika är den i Europa numera en naturaliserad häckväxt som tål vårt omväxlande klimat mycket bra. Undvik dock att plantera tuja 'Excelsa' i jord som inte är väldränerad, i likhet med andra barrträd tål inte heller denna tuja att utsättas för vattenstagnation. Om jorden i din trädgård är relativt tung bör du således behandla eller dränera jorden innan du påbörjar planterandet av din nya häck. Utöver detta ogillar tuja 'Excelsa' ihållande torka, men detta kan du lätt undvika genom att vattna häcken regelbundet under torrare perioder.

En idealisk häckväxt för formella häckar

De eleganta bladen och växtens täta förgrening gör tuja 'Excelsa' till ett utmärkt val för anläggandet av en formell häck. Vanligtvis väljer trädgårdsmästare att beskära en barrträdshäck i raka och strama former, eftersom häcken på så sätt helt enkelt ser så bra ut som möjligt. I likhet med de flesta andra barrträd är även tuja 'Excelsa' en städsegrön häckväxt, vilket innebär att resultatet av din beskärning kommer att bidra till en praktfull trädgård året runt. Beskär din tujahäck mellan maj och september för ett optimalt resultat. Under denna period kan häcken nämligen snabbt återhämta sig från beskärningen. Du kan också själv påverka hur snabbt häcken återhämtar sig genom att använda dig av skarpa beskärningsredskap.

Visa mer Visa mindre