Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Thuja 'Excelsa' Kruka 125-150 cm Extra kvalitet

Thuja plicata 'Excelsa'
358,70 kr
Tillgänglig fr.o.m.
Vecka 01 januari 2022

Product Info

Tuja 'Excelsa' är en jättetuja med praktfulla, mörkgrönt glänsande barr som ger den ett unikt utseende. Dess växtsätt gör den perfekt för anläggandet av barrhäckar. Dessa tujor levereras i krukor och är 1,25 till 1,50 meter höga vid leveranstillfället.
Visa mer Visa mindre
  • Kompakt tillväxt Kompakt tillväxt
  • Doftande Doftande
  • Snabbväxande Snabbväxande
  • Lättskött Lättskött
  • Ytterst vinterhärdig Ytterst vinterhärdig
Maximal bredd i cm
100 - 150
Maximal höjd i cm
> 1000
Produktdetaljer
-
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
125-150 cm
Växtplats
Skugga, Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Typ av rötter
I kruka
Kvalitet
Extra kvalitet
Antal per löpmeter
2
Bladfärg
Gulgrönt, Mörkgrönt
Giftig
Ja
Tillväxt per år i cm
40 - 50
Växtsätt
Kägelformad, Upprätt
Latinskt namn
Thuja plicata 'Excelsa'
Produktegenskaper
Lättskött, Snabbväxande, Ytterst vinterhärdig, Kompakt tillväxt, Doftande
Minsta försäljningsenhet
10
Växtzoner
Zon 4
  • 10+ 358,70 kr
  • 15+ 304,90 kr
  • 50+ 268,20 kr
  • 100+ 253,00 kr

Product Info

Tuja 'Excelsa' (Thuja plicata 'Excelsa') skiljer sig från andra tujor i att dess grenar har ett relativt tätt växtsätt. Detta innebär att denna tuja är exceptionellt väl lämpad för anläggandet av insynsskyddande häckar. I övrigt har dessa naturaliserade häckväxter många goda egenskaper gemensamt med andra barrträd. Dessa häckväxter är städsegröna, trivs så gott som överallt och präglas av ett formellt utseende. Tuja 'Excelsa' växer relativt snabbt, cirka 30 centimeter per år, vilket innebär att dessa 1,25 till 1,50 meter höga krukväxter kommer att nå ögonhöjd inom loppet av några år. Således behöver du inte vänta länge innan du kan njuta av en insynsskyddande häck med dessa praktfulla tujor.

Enastående barrträdshäckar i europeiska trädgårdar

Thuja plicata härstammar ursprungligen från nordvästra USA, men trivs utmärkt även i Sverige trots att klimatet här är kallare än i dess ursprungsmiljö. Våra väderförhållanden kommer således inte att skada dessa robusta och vinterhärdiga häckväxter, även om det är viktigt att se till att dina tujor inte utsätts för vattenstagnation. I likhet med de flesta andra barrträd tål inte heller tuja 'Excelsa' att dess rötter står i blöt under en lång tid. Tunga jordtyper, såsom lerjord, bör dräneras väl eller åtminstone behandlas innan du påbörjar planterandet av din tujahäck.

Tuja 'Excelsa' växer relativt långsamt i jämförelse med andra barrträd, såsom leylandcypressen, vilket innebär att denna tujasort är relativt lättskött för att vara ett barrträd. Det betyder dock inte att du kan låta din tujahäck växa helt fritt. En tujahäck bör beskäras minst en gång om året, helst två gånger. Barrträd med fjällaktiga barr skjuter nämligen inte nya skott på gammal ved, så man bör undvika att klippa tillbaka grenarna längre än de är gröna. Beskär din tujahäck regelbundet med vassa beskärningsredskap för att undvika att kala fläckar uppstår i häcken. Tuja 'Excelsa' återhämtar sig bäst från beskärningen mellan maj och september.

Ett livslångt nöje med en tujahäck

Om du planterar dina häckväxter i lämplig jord och tar väl hand om dem kan du njuta av en tujahäck under en hel livstid. I Nordamerika finns det exemplar av Tuja plicata som har överlevt i över tusen års tid utan mänsklig hjälp. En välvårdad tujahäck kan således bidra med avskildhet och en vacker utsikt i trädgården under en väldigt lång tid framöver. Många trädgårdsmästare gillar också den angenäma och fräscha doften som barren hos tuja 'Excelsa' avger.

Visa mer Visa mindre