Städsegröna häckväxter

Städsegröna häckväxter

Häck mot insyn

Behöver du en häck som kan rama in trädgården året om och skyddar mot insyn, så är en stor, vintergrön häck ett bra val. Häckväxter finns i många sorter och storlekar Heesters om inkijk te voorkomenoch kan användas till många olika ändamål. En vintergrön häck kan med sina gröna (eller bruna, t.ex. bokhäck) nyanser skapa en vacker, trevlig och naturlig trädgård - även på vintern.

Grön ram runt trädgården - snabbt och billigt

Barrträd är det första man tänker på när det gäller vintergröna häckar. Barrväxter är en favorit bland svenskarna, därför att de växer mycket snabbt, kräver relativt lite underhåll samt är ganska billiga. Barrväxter är dock inte alltid det bästa alternativet. Dessutom är det inte alla barrträd som kan planteras som häck. En generell nackdel med häckar av barrväxter som är dåligt underhållna är, att det blir hål i dem nertill.

Beskärning av barrträd, t.ex. thuja

Taxus haagOm man inte lyckas med sin nya häck, är orsaken ofta dålig skötsel, dålig jord eller att man har köpt fel växtsort. Innan du bestämmer dig för att köpa (billiga) barrväxter, måste du först fundera på vilka häckväxter som passar till din trädgård. De enklaste häckarna är vanligtvis Ädelcypress, Idegran - finns i många sorter, storlekar och färger - och Thuja: thuja plicata och thuja occidentalis.

Vintergröna häckväxter: idegran och buxbom

De mest kända och populära häckplantorna i kategorin “städsegröna häckväxter” är förstås idegran och buxbom. Idegranen är en vintergrön häckväxt med grön färg. Tyvärr är den giftig, men den trivs överallt och är därför mycket populär bland trädgårdsfolk i hela Europa. Idegran har förmåga att bli mycket hög, är inte så krävande på jordmån (men föredrar näringsrik jord), är en grön oas i vinterkylan och tål även hård beskärning (inkl. figurklippning). Idegran är lite dyrare än andra sorter av barrträd och växer mycket långsamt, men det är det värt att vänta på! Buxbom Kardinaalsmutsär också en känd häckplanta. Den har använts för medelhöga och figurklippta häckar i århundraden. Lätt att beskära och obarmhärtigt vintergrön. Sammantaget är buxbom det bästa valet för låga, dekorativa häckar.

Övriga häckväxter

Järnek (Ilex aquifolium) säljs till rimliga priser och liknar buxbom. Järnek är perfekt som låg häck, är lätt att beskära och ställer inga stora krav. Förutom järnek erbjuder vi många andra vintergröna häckväxter som du kan välja bland. Prunus laurocerasus (lagerhägg) är ett utmärkt val om du letar efter en lättskött, vacker, men inte för ”formell” häck. Det finns många sorter och varieteter av Prunus laurocerasus (lagerhägg), vilka har valts ut för sin bladstorlek och form. För de som gillar brokiga blad rekommenderar vi Aucuba japonica, en härdig och tålig växt. Ilex aquifolium finns i många sorter och skapar en tät, ogenomtränglig häck med taggiga blad där fåglar känner sig hemma samt ger skydd mot tjuvar. Vidare erbjuder vi Osmanthus (burkwoodii) för de som inte gillar att klippa häck. Den här härdiga, städsegröna busken växer långsamt och skapar en tät häck med ljuvligt doftande blommor samt mörkgröna blad.

Köp häckväxter online på Häckväxteronline.se!