Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Druvlilja

Liriope muscari, som på svenska också är känd som druvlilja, mörk druvlilja eller blå druvlilja, är en låg, senblommande perenn, som bland annat kan användas som marktäckare i trädgården. Druvliljan trivs väl i soliga eller halvskuggiga lägen. Detta prydnadsgräs blir ca 30 cm högt och blommar från sommaren till hösten med vackra blommor på upprätta ax. Blommornas färg varierar per sort. På Häckväxteronline.se erbjuder vi två olika sorter av mörk druvlilja, 'Ingwersen' och 'Monroe White'. Druvlilja 'Ingwersen' har ljuslila blommor, medan druvlilja 'Monroe White' präglas av vita blommor, i enlighet med växtens namn. På de respektive produktsidorna hittar du mer information om de olika sorterna. Liriope muscari lämpar sig för olika slags trädgårdar och kan användas i rabatter, i borderplanteringar eller i planteringslådor på terrassen eller balkongen.

Fördelar:

  • lättskött
  • många olika användningsmöjligheter
  • vintergrön

Nackdelar:

  • måttlig vinterhärdig, bör vintertäckas
Visa som Rutnät Listvy

2 produkter

Visa
per sida
Sortera på

Liriope muscari i trädgården

Liriope muscari bildar vackra tuvor som uppnår sin fulla potential i en blandad rabatt eller i stora grupper. Druvliljan är en praktfull växt som året runt bjuder på en fest för ögat. Mörk druvlilja blommar relativt sent, på sensommaren och tidigt på hösten, vilket innebär att du kan njuta av de vackra blå/violetta eller vita blommorna ganska sent på året. När somliga andra växter redan förbereder sig för vintervilan kan du således fortfarande beundra de vackra blommorna på Liriope muscari.

Skötsel och placering

Somliga sorter av druvlilja är vintergröna, vilket innebär att deras gräsliknande bladverk förblir gröna året runt. Ta dock i beaktande att somliga andra sorter inte är vintergröna. Fastän druvliljan är en vinterhärdig växt, kan den ta skada vid väldigt sträng eller ihållande frost. Således rekommenderar vi att du skyddar detta prydnadsgräs från frost. I övrigt är Liriope muscari ett lättskött prydnadsgräs som växer väl i så gott som alla jordtyper. Druvliljor trivs väl i solen, men ogillar trots detta alltför stora mängder solljus. Därför rekommenderar vi att du planterar druvliljan på en plats som är delvis skuggig.

Druvliljans blad kan missfärgas något under vintern. För att säkerställa att prydnadsgräset får vackra och fräscha blad kan du beskära Liriope muscari tidigt på våren. Detta kan du åstadkomma genom att klippa ner bladen till cirka 5 centimeters höjd ovanför marken i mars. Oavsett om du beskär växten kommer din druvlilja alltid att få nya blad i april och nya blommor i augusti.