Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Portugisisk lagerhägg Kruka 100-125 cm Extra kvalitet

Prunus lusitanica 'Angustifolia'
622,90 kr
Tillgänglig fr.o.m.
Vecka 28 juli 2022
Denna portugisiska lagerhägg som krukväxt är 100-125 cm hög och kan planteras året runt, förutom vid frost. Vidare är den vintergrön, ytterst robust, vinterhärdig, lättskött och välförgrenad.
Visa mer Visa mindre
  • Blommande växt Blommande växt
  • Kompakt tillväxt Kompakt tillväxt
  • Lockar till sig insekter Lockar till sig insekter
  • Populär bland fåglar Populär bland fåglar
  • Fruktbärande Fruktbärande
Maximal bredd i cm
250 - 300
Maximal höjd i cm
400 - 500
Produktdetaljer
-
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
100-125 cm
Växtplats
Skugga, Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Typ av rötter
I kruka
Kvalitet
Extra kvalitet
Antal per löpmeter
3
Bladfärg
Grönt
Giftig
Ja
Tillväxt per år i cm
10 - 25
Växtsätt
Upprätt
Latinskt namn
Prunus lusitanica 'Angustifolia'
Produktegenskaper
Vintergröna häckväxter, Kompakt tillväxt, Populär bland fåglar, Blommande växt, Fruktbärande, Lockar till sig insekter
Minsta försäljningsenhet
10
  • 10+ 622,90 kr
  • 15+ 528,20 kr
  • 50+ 464,50 kr
  • 100+ 441,10 kr

Denna 100-125 cm höga portugisiska lagerhägg (Prunus lusitanica 'Angustifolia') levereras som krukväxt. Dessa krukväxter är ett praktiskt alternativ eftersom de kan planteras året runt, förutom vid frost. För övrigt är en portugisisk lagerhägg välförgrenad och kan således växa till en praktfull och sikttät häck. Denna vintergröna häckväxt bidrar dessutom med färg och struktur i trädgården året runt. En portugisisk lagerhägg trivs bra i lätt fuktig jord och växer bra i såväl sol som i skugga. Undvik att låta den stå länge i blöt jord. I juni pryds den av av härligt doftande, vita blommor som lockar till sig massvis av insekter. Kom ihåg att beskära din portugisiska lagerhägg regelbundet så att den förblir frisk och vacker.

En lämplig häckväxt för såväl höga som låga lagerhäggshäckar

Portugisisk lagerhägg klarar sig utmärkt med en eller två beskärningar per år, mer än så är inte nödvändigt eftersom den bara växer ca 15 till 30 cm på ett år. Å ena sidan innebär detta att du måste vänta några år innan dessa 1-1,25 meter höga krukodlade plantor har blivit tillräckligt höga för att kunna användas som insynsskyddande häck, men å andra sidan betyder det att en portugisisk lagerhägg behåller den önskade formen under en relativt lång tid. Vissa trädgårdsmästare som har varit tvungna att leta upp ett alternativ till en buxbomshäck på grund av buksbomssjukan, har slutligen valt portugisisk lagerhägg på grund av detta. Portugisisk lagerhägg är dock en mångsidig häckväxt som också kan användas för att anlägga höga häckar, eftersom den slutligen kan bli upp till 5 meter hög.

Portugisisk lagerhägg är ett idealiskt alternativ för trädgårdsmästare som har fallit för lagerhäggens vackra löv, men som samtidigt föredrar häckar med ett lite mer formellt utseende. Bladen på en portugisisk lagerhägg kännetecknas nämligen också av den karakteristiska glans som återfinns på vanlig lagerhägg, men bladen är lite formellare till formen. Detta är dock inte den enda skillnaden mellan lagerhägg och portugisisk lagerhägg. Till skillnad från vanlig lagerhägg trivs Prunus lusitanica utmärkt även i sura och kalkhaltiga jordtyper. Den tål också kyla och frost bättre än lagerhäggen. Portugisisk lagerhägg är dock känsligare när det gäller vind, så plantera den på en skyddad plats för att säkerställa att den kan växa bra.

Portugisisk lagerhägg är ingen krävande häckväxt

En annan fördel med portugisisk lagerhägg är att den inte är krävande vad beträffar planteringsläge eller omgivning. Den trivs till exempel utmärkt i såväl gassande solljus som i skugga. Under de första åren efter att du planterat din portugisiska lagerhägg bör du se till att jorden hålls fuktig, detta är nämligen ett villkor för en sund häck. Säkerställ dock samtidigt att vattenstagnation inte förekommer, detta kan nämligen leda till att rötterna börjar ruttna. När växterna väl har slagit rot finns det få omständigheter som din portugisiska lagerhägg inte tål; inte ens förorenad stadsluft utgör något problem för din portugisiska lagerhägg.

Visa mer Visa mindre