Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Portugisisk lagerhägg Barrotad 30-40 cm

Prunus lusitanica 'Angustifolia'
88,20 kr
Tillgänglig fr.o.m.
Vecka 42 oktober 2021
Portugisisk lagerhägg kräver lite mer skötsel än vanlig lagerhägg under de första åren, men om du ägnar lite tid åt den kommer du snart att ha en lyxig och dekorativ häck. Dessa barrotade plantor är 30 till 40 centimeter höga vid leveranstillfället.
Visa mer Visa mindre
  • Blommande växt Blommande växt
  • Kompakt tillväxt Kompakt tillväxt
  • Lockar till sig insekter Lockar till sig insekter
  • Populär bland fåglar Populär bland fåglar
  • Fruktbärande Fruktbärande
Maximal bredd i cm
250 - 300
Maximal höjd i cm
400 - 500
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
30-40 cm
Växtplats
Skugga, Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Typ av rötter
Barrotad
Kvalitet
Normal kvalitet
Antal per löpmeter
4
Bladfärg
Grönt
Giftig
Ja
Tillväxt per år i cm
10 - 25
Växtsätt
Upprätt
Latinskt namn
Prunus lusitanica 'Angustifolia'
Produktegenskaper
Vintergröna häckväxter, Kompakt tillväxt, Populär bland fåglar, Blommande växt, Fruktbärande, Lockar till sig insekter
St per förpackning
25
Minsta försäljningsenhet
25
  • 25+ 88,20 kr
  • 40+ 77,50 kr
  • 100+ 67,00 kr
  • 500+ 59,90 kr
Portugisisk lagerhägg Barrotad 30-40 cm is available to buy in increments of 25

Portugisisk lagerhägg (Prunus lusitanica 'Angustifolia') är i själva verket en annan sorts Prunus än vanlig lagerhägg, men dessa två häckväxter har en del goda egenskaper gemensamt. De glänsande bladen är kanske den viktigaste gemensamma nämnaren, detta bidrar nämligen till häckens praktfulla utseende. Prunus lusitanica är dessutom en vintergrön häckväxt, vilket innebär att den behåller sitt praktfulla utseende året runt. Under de första åren efter planterandet bör du hålla ett öga på att jorden runt din portugisiska lagerhägg förblir tillräckligt fuktig, men för övrigt är detta en väldigt lättskött häckväxt. Dessa barrotade plantor är 30 till 40 centimeter höga vid leveranstillfället.

Insynsskyddande häckar med ett unikt utseende

Det finns flera Prunus-sorter som lämpar sig för anläggandet av häckar. Slån (Prunus spinosa) återfinns till exempel i stor utsträckning på landsbygden. För sikttäta häckar i en stadsmiljö är denna blommande häckväxt dock ett mindre bra val, delvis eftersom den fäller sina löv och delvis eftersom dess rotsystem kräver relativt mycket utrymme. Lagerhägg (Prunus laurocerasus) och portugisisk lagerhägg är vintergröna häckväxter som kan bli över två meter höga och dessutom har tätt växande grenar. Dessa Prunus-sorter är populära bland trädgårdsmästare som vill anlägga sikttäta häckar som ser annorlunda ut än de flesta andra häckväxter som används för att åstadkomma avskildhet i trädgården.

Precis som lagerhägg är den portugisiska lagerhäggen en ganska lättskött häckväxt, även om man måste vara ganska varsam under de första åren efter planterandet. Det viktigaste av allt är att man vattnar plantorna tillräckligt under dessa år. Jorden runt din portugisiska lagerhäggshäck bör hållas fuktig tills växterna är fullvuxna. För övrigt är portugisisk lagerhägg ingen kräsen häckväxt: den trivs i såväl sol som i skugga, så länge den inte är utsatt för väldigt hård vind. För övrigt tål portugisisk lagerhägg sura och kalkhaltiga jordtyper mycket bättre än vanlig lagerhägg.

Om beskärning och skötsel av portugisisk lagerhägg

När växterna väl har slagit rot i trädgården är en portugisisk lagerhäggshäck mycket lättskött. Växterna växer med cirka 15 till 30 centimeter årligen, vilket innebär att en beskärning per år är nog för att hålla tillväxten under kontroll. Vi rekommenderar att du använder dig av små beskärningsverktyg för detta ändamål. Sekatörer är till exempel idealiska för detta ändamål, eftersom du på så sätt enkelt kan klippa igenom den portugisiska lagerhäggens eleganta rosa grenar, medan du samtidigt kan undvika att klippa itu de vackra bladen. Med större beskärningsverktyg kan du lätt beskära stora ytor på en gång, men då är risken stor att bladen klipps itu, vilket inte gynnar häckens utseende.

Visa mer Visa mindre