Färdiga häckar

 1. Ambraträd (200 cm)
  Från 2 683,25 kr
  Kvalitet:
  Extra kvalitet
  Plantavstånd:
  1.0 St per meter
  Rötter:
  100L Kruka

  Minsta försäljningsenhet: 3

  Antal:
  3+
  3 130,41 kr
  6+
  2 683,25 kr

  Direktleverans

Ambraträd som häck

Ambraträdet (liquidambar styraciflua) är en häckväxt med många ansikten. Spanska upptäcktsresande trodde att trädets gyllgula harts var flytande bärnsten, ett värdefullt ämne vid den tiden, därav namnet. Man upptäckte snart att hartset inte var bärnsten, men det var ett billigt alternativ. Efter detta blev ambraträdet till en populär växt i hela Europa. Och det är ju inte så förvånande då ambraträdet har så mycket att erbjuda i din trädgård.

Färgen på hartset är dock inte det enda som är speciellt med ambraträdet. Unga träd har en pyramidal krona som blir oval med tiden. De handstora bladen är femflikade og stjärnformade. Bladen är glänsande gröna, men blir lila med tiden. Höstfärgen är orangeröd. Men även när grenarna är kala utgör ambraträdet en vacker syn. Grenarna har ett korklager och skiljer sig åt genom sin pyramidformiga siluett. De blommor som sitter på ambraträdet på våren är inte speciellt iögonfallande, men i gengäld får trädet vackra gulgröna taggiga frukter (som påminner om kastanjeskal).

Ambraträd i trädgården

Ambraträd kan bli 25 till 30 meter höga. Men frukta inte, ambraträd växer mycket långsamt, så detta kan lätt undvikas genom att klippa trädet några gånger per år, både på bredden och på höjden. Detta är en av anledningarna till att ambraträdet är ett bra val för medelstora och små trädgårdar. Avlägsna låga grenar i juni och igen till hösten, runt oktober, för att behålla formen. Då grenarna kan vara väldigt tjocka ska man skära bort grenarna med en beskärningssåg eller -saks. Beskär trädet noggrant och försiktigt.

Ambraträd förekommer naturligt i sumpiga områden och därför trivs det bäst i fuktig jord. Hur fuktig marken är beror på jordarten. Är du redan medveten om om du har sandjord, lera eller till exempel torvig jord i trädgården? Det är viktigt att kontrollera vilken jordtyp du har i din trädgård innan du bestämmer dig för vilken häckplanta du ska köpa, men annars är detta gula träd inte krävande alls avseende läge och skötsel. Eller så kan du låta en professionell trädgårdsmästare beskära trädet, då det är viktigt att beskärningen görs på rätt sätt. Om det görs på fel sätt kan det leda till skador på trädet, som kan hämma tillväxten.