Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.
Stäng

Lind (Tilia cordata)

Tilia cordata

Linden (Tilia cordata) kännetecknas av en bred, (ägg)rund krona, en mörkt gråbrun, fårad bark och grenar som skiftar färg från grönt till rödbrunt. De 4 till 9 cm stora bladen är gröna och hjärtformade. Blomningstiden infaller i juni/juli och kännetecknas av små, upprättstående gula till gräddfärgade, starkt doftande blommor. På hösten får växten runda frukter som är mellan 0,5 och 0,8 cm stora, som förändras från att vara filthåriga till att bli kala. Detta träd kan bli 20 till 25 m högt, men kan beskäras till spaljé- eller takträd och lämpar sig således också utmärkt för små trädgårdar.

Visa mer Visa mindre
Från 2 946,00 kr
  • Blommande växt Blommande växt
  • Doftande Doftande
  • Praktfull höstfärg Praktfull höstfärg
  • Fruktbärande Fruktbärande
Maximal bredd i cm
> 500
Maximal höjd i cm
> 1000
Växtplats
Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Bladfärg
Mörkgrönt, Ljusgrönt
Giftig
Nej
Tillväxt per år i cm
25 - 50
Växtsätt
Upprätt
Latinskt namn
Tilia cordata
Produktegenskaper
Lövfällande, Blommande växt, Praktfull höstfärg, Doftande, Fruktbärande
Färdiga häckar
Tillgänglig
Kvalitet
Extra kvalitet
Antal per löpmeter
1
Typ av rötter
100L Kruka
Minsta försäljningsenhet
3
Visa detaljer
Tillgänglig
  • 3+ 2 946,00 kr
  • 6+ 2 577,40 kr

Ytterligare information om linden

Linden har ett intressant förflutet och har alltid tilltalat fantasin hos mänskor. Lindar var heliga träd i forna kulturer såsom i antikens Grekland och romarriket, och var på så vis en del av deras omfattande mytologi och symbolik. På samma sätt som cypresser stod för döden och lagerträdet symboliserade solguden Apollo (han förföljde nymfen Daphne, som av ren desperation ropade till gudarna om beskydd och förvandlades till ett lagerträd), hade också linden sin egen betydelse. Men förutom att linden hade symbolisk betydelse hade den också en praktisk funktion. Särskilt jordbrukare planterade ofta lindar, eftersom de högt växande lindarna gav skugga. Detta sätt att tillämpa lindar på fortsatte i århundraden därefter, och tack vare detta är lindträd fortfarande en viktig del av landskapet i hela Europa. Lindens trä är mjukt, vilket dessutom gör den mycket lämplig för både träsnideri och flätning. Därtill kan blommorna torkas och användas som te. Blommorna sprider dessutom en trevlig doft som lockar till sig bin och insekter.

Numera planteras lindar dock av helt andra skäl. Linden har nämligen återigen blivit populär som prydnadsträd. Till vår stora glädje har lindar i olika sorter och storlekar på senaste tiden blivit en allt oftare återkommande syn i europeiska trädgårdar. Oavsett om det gäller den traditionellt populära kejsarlinden, eller en annan mindre känd variant, är linden här för att stanna. Vi på Hackvaxteronline.se kan och vill givetvis inte bli efter i utvecklingen vad trädgårdar beträffar, och därför hittar du också ett underbart lindträd i vår webbutik, nämligen skogslinden.

Lind i trädgården

Skogslinden skiljer sig från andra sorter genom sin gråbruna, räfflade bark, samt grenarna som på hösten skiftar färg från grönt till rödbrunt. Skogslinden är inte vintergrön, men den trivs i upp till zon 5, vilket är en fördel med tanke på svenska väderomständigheter. På hösten gulnar de små hjärtformade bladen. Du kanske redan kan föreställa dig hur vackert ett träd med rödbruna grenar och gula löv är? Som försäljare av häckväxter är vi alltid mycket förtjusta i växter som denna, som genomgår en äkta metamorfos under hösten. Detta leder nämligen till att din trädgård aldrig kommer att bli tråkig, eftersom den ser annorlunda ut varje årstid. På våren får linden nötter som är 6 - 7 mm långa. Lindens blommor är något mellan gräddvita och gula till färgen, och liksom alla andra sorters lindar sprider även blommorna på denna sort en underbar doft.

Detta lindträd kan nå en höjd på upp till 20 - 25 meter, vilket är idealiskt om du vill få till stånd ett komplett insynsskydd för din trädgård. Linden kan därmed fungera som insynsskydd och samtidigt ge din trädgård den mängd skugga du önskar, vilket naturligtvis är en stor fördel under heta dagar, men också något dina andra växter kan dra nytta av. Man kan på sätt och vis säga att linden är en social växt. Om du har en liten trädgård där det inte finns gott om utrymme för träd som blir flera meter höga, kan linden också beskäras i en form som passar din trädgård bäst. På så sätt kan alla njuta av det här vackra trädet!

Visa mer Visa mindre