Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Lagerhägg 'Etna' Klump 60-80 cm Extra kvalitet

Prunus laurocerasus 'Etna'
294,00 kr
Tillgänglig fr.o.m.
Vecka 40 oktober 2021
Lagerhägg 'Etna' är en omtyckt och populär häckväxt. Denna vintergröna häckväxt kännetecknas av ett stiligt, men samtidigt robust utseende. Denna lagerhägg 'Etna' är 60-80 cm hög och levereras med rotboll.
Visa mer Visa mindre
  • Kompakt tillväxt Kompakt tillväxt
  • Lämplig som hög häck Lämplig som hög häck
Maximal bredd i cm
300 - 400
Maximal höjd i cm
200 - 250
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
60-80 cm
Växtplats
Skugga, Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Vinterhärdig
Typ av rötter
Klump
Kvalitet
Extra kvalitet
Antal per löpmeter
3
Bladfärg
Grönt
Giftig
Ja
Tillväxt per år i cm
25 - 50
Växtsätt
Upprätt
Latinskt namn
Prunus laurocerasus 'Etna'
Produktegenskaper
Vintergröna häckväxter, Kompakt tillväxt, Lämplig som hög häck
Minsta försäljningsenhet
10
  • 10+ 294,00 kr
  • 15+ 259,00 kr
  • 50+ 226,20 kr
  • 200+ 218,20 kr

Med lagerhägg 'Etna' (Prunus laurocerasus 'Etna') kan man anlägga vackra och robusta, avgränsande häckar. 'Etna' har glänsande, mörkgröna blad och ett ståtligt utseende. Den har en rätt bred tillväxt men förblir dock kompakt. Detta innebär att en häck som består av 'Etna' alltid förblir sikttät. Det är möjligt att använda 'Etna' för att anlägga såväl låga som upp till 200 cm höga häckar. Den trivs i så gott som alla lägen och i alla jordtyper, så länge jorden är väldränerad. Denna lagerhägg 'Etna' är 60-80 cm hög och levereras med rotboll.

En lagerhäggshäck med ett formellt utseende

Lagerhäggar kännetecknas i allmänhet av avlånga, glänsande blad. Lagerhäggen 'Etna' är i detta avseende ett undantag: även om dess blad också glänser lika vackert som bladen på andra lagerhäggar, har de en helt annan form. Bladen är nämligen snarare runda till formen, vilket innebär att häcken som helhet präglas av ett mer kompakt och formellt växtsätt. Detta beror delvis på att de mindre och rundare bladen minskar på sannolikheten att bladen sticker ut ur häcken efter att du har beskurit den i den form du önskar. Vi rekommenderar trots detta inte att du beskär lagerhäggen 'Etna' alltför ofta, eftersom den präglas av ett vackert och naturligt växtsätt. En beskärning per år är i själva verket tillräckligt.

Detta beror delvis på att lagerhäggen 'Etna' växer lite långsammare än sina släktingar. Somliga lagerhäggssorter kan nämligen växa med upp till en halv meter per år, medan lagerhäggen 'Etna' växer med cirka 30 centimeter årligen. Detta innebär också att häckens maximala höjd är något lägre med denna lagerhäggssort. Vanligtvis används lagerhäggen 'Etna' för anläggandet av städsegröna häckar som kan bli upp till 1,5 meter höga, men om du tar väl hand om växterna kan de bli upp till två meter höga, vilket innebär att de lämpar sig utmärkt för anläggandet av insynsskyddande häckar. Det kompakta växtsättet som lagerhäggen 'Etna' kännetecknas av beror nämligen delvis på att den är välförgrenad.

En exceptionellt vinterhärdig lagerhäggshäck

Det är inte ovanligt att Sveriges kalla vintrar medför svårigheter för många häckväxter, något som även i allmänhet gäller lagerhäggar. I detta avseende är lagerhäggen 'Etna' dock ett undantag, denna häckväxt tål nämligen temperaturer ned till -27°C utan svårigheter. Om området där du bor trots allt präglas av ytterst stränga vintrar och du samtidigt vill försäkra dig om att dina lagerhäggar överlever vintrarna, rekommenderar vi att du väljer en exceptionellt vinterhärdig lagerhäggssort, såsom lagerhäggarna 'Etna' eller 'Zabeliana'.

Visa mer Visa mindre