Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Järnek 'Heckenpracht' Kruka 80-100 cm Extra kvalitet

Ilex meserveae 'Heckenpracht'
325,10 kr
Tillgänglig
Järnek 'Heckenpracht' kännetecknas av glänsande, taggiga blad som är exceptionellt iögonfallande. Bladen är inledningsvis kopparröda, men antar senare en praktfull, mörkgrön färg. Dessa 80 till 100 centimeter höga järnekar levereras i krukor.
Visa mer Visa mindre
  • Formell häck Formell häck
  • Inbrottsskyddande Inbrottsskyddande
  • Ytterst vinterhärdig Ytterst vinterhärdig
Maximal bredd i cm
150 - 200
Maximal höjd i cm
250 - 300
Produktdetaljer
-
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
80-100 cm
Växtplats
Skugga, Halvskugga
Vinterhärdighet
Bra
Typ av rötter
I kruka
Kvalitet
Extra kvalitet
Antal per löpmeter
3
Bladfärg
Mörkgrönt
Giftig
Nej
Tillväxt per år i cm
10 - 25
Växtsätt
Kägelformad, Upprätt
Latinskt namn
Ilex meserveae 'Heckenpracht'
Produktegenskaper
Vintergröna häckväxter, Ytterst vinterhärdig, Inbrottsskyddande, Formell häck
Minsta försäljningsenhet
10
  • 10+ 325,10 kr
  • 15+ 296,00 kr
  • 50+ 263,40 kr
  • 200+ 251,90 kr

Järnek 'Heckenpracht' (Ilex meserveae 'Heckenpracht') är en hanplanta som kan pollinera honvarianten järnek 'Heckenfee', vilket leder till att den sistnämnda producerar röda bär på vintern. Du kan också plantera enbart järnek 'Heckenpracht' om ditt mål är att åstadkomma en vacker häck med dekorativa, taggiga blad. Järneken 'Heckenpracht' producerar inga bär i sig självt, men du kan däremot njuta av växtens glänsande, mörkgröna blad året runt, eftersom detta är en städsegrön häckväxt. Med tiden kommer järneken att bilda insynsskyddande häckar som håller objudna gäster på avstånd. Dessa järnekar är 80 till 100 centimeter höga och levereras i krukor.

Järneken 'Heckenpracht' präglas av vackra blad

En karakteristisk egenskap för järneken är dess blad, som kännetecknas av vasst taggiga kanter. Dessa blad kommer med tiden att se till att häcken blir fullständigt ogenomtränglig. Vidare är dessa blad också ytterst dekorativa, de glänser vackert och präglas av vackra färger. Denna järnekssort är dessutom unik vad bladfärgen beträffar: bladen är inledningsvis bronsröda när de dyker upp på våren men antar senare en mörkgrön färg, som är karakteristisk för järnekar i allmänhet. Järnek 'Heckenpracht' är i övrigt något mindre taggig än de flesta andra järnekssorter, men vi rekommenderar trots detta att du använder dig av handskar när du beskär häcken.

Järneken 'Heckenpracht' växer högst 30 centimeter per år, vilket innebär att en beskärning årligen är tillräckligt för att häcken ska må bra. Under vissa omständigheter växer denna järnekssort i själva verket blott 15 centimeter per år. Det är möjligt att beskära en järnekshäck i relativt formella former, men häcken kommer aldrig att bli fullständigt stram, vilket beror på bladens form. Under de första åren efter planterandet kan det hända att din järnekshäck förblir rätt gles, men efter några år och beskärningsomgångar kommer häcken att bli fullständigt tät och ogenomtränglig. Järneken 'Heckenpracht' kan slutligen bli ungefär tre meter hög.

Plantering av krukodlade exemplar av järnek 'Heckenpracht'

Eftersom vi levererar dessa exemplar av järnek 'Heckenpracht' i krukor, är du inte tvungen att plantera om växterna omedelbart efter leveranstillfället. Ta dock i beaktande att du bör vattna plantorna regelbundet om du skjuter upp planterandet. När det är dags att plantera växterna är nästa steg att försiktigt avlägsna krukorna från rotklumparna, varefter du placerar häckväxterna i en rak linje i väldränerad jord. Järneken 'Heckenpracht' är inte kräsen vad beträffar planteringsläget eller jordtypen, men om den står i blöt jord under en lång tid kan detta leda till att växtens rötter börjar ruttna. Järnek 'Heckenpracht' trivs utmärkt i skuggiga lägen och är ytterst vinterhärdig.

Visa mer Visa mindre