Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Järnek 'Blue Prince' Klump 175-200 cm Extra kvalitet

Ilex meserveae 'Blue Prince'
1 002,60 kr
Tillgänglig fr.o.m.
Vecka 40 oktober 2021
Järnek 'Blue Prince' är ett bra val om du vill anlägga en järnek med speciella blad. Denna järnek kännetecknas nämligen av glänsande, mörkblåa och subtilt räfflade blad som gör den ytterst elegant. Dessa 1,75 till 2 m höga plantor levereras med rotklump.
Visa mer Visa mindre
  • Lämplig som hög och låg häck Lämplig som hög och låg häck
  • Inbrottsskyddande Inbrottsskyddande
  • Ytterst vinterhärdig Ytterst vinterhärdig
Maximal bredd i cm
150 - 200
Maximal höjd i cm
250 - 300
Produktdetaljer
-
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
175-200 cm
Växtplats
Skugga, Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Typ av rötter
Klump
Kvalitet
Extra kvalitet
Antal per löpmeter
2
Bladfärg
Mörkgrönt
Giftig
Nej
Tillväxt per år i cm
10 - 25
Växtsätt
Kägelformad, Upprätt
Latinskt namn
Ilex meserveae 'Blue Prince'
Produktegenskaper
Vintergröna häckväxter, Ytterst vinterhärdig, Lämplig som hög och låg häck, Inbrottsskyddande
Minsta försäljningsenhet
5
Växtzoner
Zon 3, Zon 4, Zon 5
  • 5+ 1 002,60 kr
  • 15+ 908,60 kr
  • 50+ 844,30 kr
  • 100+ 804,00 kr

Järneken kännetecknas i första hand av taggiga blad. Detta gäller dock inte alla järnekssorter. Järneken 'Blue Prince' (Ilex meserveae 'Blue Prince') präglas till exempel av blad som visserligen är räfflade i kanterna, vilket gör att det kan vara en aning smärtsamt att röra dem med bara händer, men bladen ser samtidigt relativt formella ut. Dessutom präglas järneken 'Blue Prince' av en unik blågrön färg och glänsande blad som gör den till en ytterst dekorativ, städsegrön häckväxt. Dessa exemplar av järneken 'Blue Prince' levereras med rotklump och är mellan 1,75 och 2 meter höga vid leveranstillfället.

En ytterst dekorativ hanvariant av järnek

Det finns såväl hanvarianter som honvarianter av järnek. Den främsta anledningen till att man planterar en hanvariant är för att befrukta honplantorna, så att dessa producerar vackra, grannröda bär på vintern. Järneken 'Blue Prince' lämpar sig utmärkt för detta ändamål, eftersom den kan befrukta järneken 'Blue Maid'. Vi ser dock också att allt fler trädgårdsmästare väljer att plantera enbart järneken 'Blue Prince' i trädgården, vilket säger en hel del om hur dekorativ denna städsegröna häckväxt är. Dessutom är den inte enbart dekorativ: eftersom dessa plantor är väldigt höga kan de också fungera utmärkt som en insynsskyddande häck.

En av de främsta fördelarna med att plantera järnek som häck är att den trivs så gott som överallt. Alla järnekssorter i vårt sortiment är städsegröna häckväxter som tål köld utmärkt. Utöver detta behöver du enbart säkerställa att trädgårdsjorden är väldränerad. Om järnekens rötter står för länge i blöt kan detta nämligen leda till att de börjar ruttna med tiden. Väldränerad jord är ett måste, särskilt om du har relativt tung jord i trädgården. Järneken föredrar lätt sur jord, men så länge jorden är väldränerad trivs den så gott som överallt. Inte ens skugga utgör något problem för järneken 'Blue Prince', så du kan också plantera den på den skuggiga sidan av huset.

Skötseltips för järneken 'Blue Prince'

Det viktigaste tipset beträffande skötsel av järneken 'Blue Prince', är att skaffa ett par ordentliga trädgårdshandskar. Även om denna järnek är mindre taggig än de flesta andra järnekssorterna, kan de räfflade bladkanterna på de tjocka, läderaktiga bladen vara en aning smärtsamma när du bearbetar häcken. Lyckligtvis behöver du bara beskära din järnek en gång per år, eftersom den bara växer med 15 till 30 cm årligen. Genom att beskära den oftare än så kan du dock säkerställa att din järnekshäck blir sikttät snabbare.

Visa mer Visa mindre