Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Japansk järnek 'Dark Green' ® Klump 100-125 cm

Ilex crenata 'Dark Green' ®
619,50 kr
Tillgänglig fr.o.m.
Vecka 40 oktober 2021
Även om Ilex crenata 'Dark Green'® framför allt är känd för att vara ett bra alternativ till buxbom, är den också ett bra val för högre häckar. Med dessa 1 till 1,25 meter höga exemplar är du redan på god väg! Dessa plantor levereras med rotklump.
Visa mer Visa mindre
  • Kompakt tillväxt Kompakt tillväxt
  • Lämplig som hög och låg häck Lämplig som hög och låg häck
  • Lämplig för formklippning Lämplig för formklippning
  • Småbladig Småbladig
Maximal bredd i cm
100 - 150
Maximal höjd i cm
150 - 200
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
100-125 cm
Växtplats
Skugga, Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Typ av rötter
Klump
Kvalitet
Normal kvalitet
Antal per löpmeter
2.5
Bladfärg
Grönt
Giftig
Nej
Tillväxt per år i cm
25 - 50
Växtsätt
Buskigt, Kompakt, Upprätt
Latinskt namn
Ilex crenata 'Dark Green' ®
Produktegenskaper
Vintergröna häckväxter, Kompakt tillväxt, Småbladig, Lämplig som hög och låg häck, Lämplig för formklippning
Minsta försäljningsenhet
10
  • 10+ 619,50 kr
  • 15+ 511,00 kr
  • 50+ 472,80 kr
  • 200+ 450,10 kr

Ilex crenata 'Dark Green'® är en häckväxt som med sina små, runda blad och kompakta växtsätt är väldigt lik buxbom till utseendet. Ilex crenata 'Dark Green'® är dock mycket mer än enbart en idealisk buxbomsersättare. Dessa städsegröna häckväxter kan bland annat växa mycket högre än buxbom, i själva verket tillräckligt högt för att med tiden bilda insynsskyddande häckar. På grund av dess relativt långsamma tillväxt kräver detta dock lite tålamod, men med dessa 1 till 1,25 meter höga exemplar kan du omedelbart anlägga en vacker, medelhög häck. Dessa häckväxter levereras med rotklump.

Robustare än buxbom

När man ser Ilex crenata 'Dark Green'® förstår man snabbt varför den ofta jämförs med buxbom. Utseendemässigt är skillnaderna mellan dessa häckväxter så små, att det är svårt för vissa trädgårdsmästare att föreställa sig att denna japanska järnek egentligen är besläktad med vanlig järnek. Ilex crenata 'Dark Green'® har dock ett antal egenskaper som gör den till en mer lämplig häckväxt än buxbom för vissa specifika förhållanden. En av fördelarna med japansk järnek är att den inte angrips av de åkommor som ofta drabbar buxbom, samt faktumet att denna häckväxt tål såväl frost som torka mycket bättre än buxbom.

Ta dock i beaktande att Ilex crenata 'Dark Green'® föredrar lätt fuktig och näringsrik jord. Innan du planterar din japanska järnek bör du således säkerställa att trädgårdsjorden är väldränerad, till exempel genom att sticka några hål i jorden där överloppsvatten kan rinna ut. God dränering är mycket viktigt, eftersom häckväxter i allmänhet kan ta skada om deras rötter står för länge i blöt jord, något som även gäller för Ilex crenata 'Dark Green'®. Om jorden i din trädgård är väldigt sur bör du behandla jorden innan du påbörjar planterandet, men i övrigt trivs denna japanska järnek utmärkt i såväl soliga som skuggiga planteringslägen.

Skötseltips för Ilex crenata 'Dark Green'®

Om jorden i din trädgård är av en väldigt torr sort är det viktigt att du ser till att jorden ständigt förblir en aning fuktig. Vattna häcken regelbundet så att det översta jordlagret inte hinner torka ut. Att beskära japansk järnek är inte svårt, eftersom den bara växer med 25 till 30 centimeter årligen. Dina beskärningsredskap kommer att ta sig genom häckens grenar utan svårigheter. Beskär häcken två gånger per år mellan mars och september för att säkerställa att din häck förblir vacker och stram. Om du föredrar en hög häck rekommenderar vi att du bara beskär häcken på bredden under de första åren.

Ilex crenata 'Dark Green'® lämpar sig också utmärkt för formklippning. I så fall bör du dock beskära den ungefär fyra gånger per år med hjälp av små beskärningsredskap.

Visa mer Visa mindre