Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Japansk järnek 'Dark Green' ® I kruka 60-80 cm

Ilex crenata 'Dark Green' ®
401,20 kr
Tillgänglig fr.o.m.
Vecka 20 maj 2022

Product Info

Ilex crenata 'Dark Green'® är kompakt, städsegrön och idealisk för formella häckar. Många trädgårdsmästare planterar japansk järnek som ett alternativ till buxbom, men den lämpar sig också för höga häckar. Dessa krukodlade exemplar är 60 till 80 cm höga.
Visa mer Visa mindre
  • Kompakt tillväxt Kompakt tillväxt
  • Lämplig som hög och låg häck Lämplig som hög och låg häck
  • Lämplig för formklippning Lämplig för formklippning
  • Småbladig Småbladig
  • Vintergröna häckväxter Vintergröna häckväxter
Maximal bredd i cm
100 - 150
Maximal höjd i cm
150 - 200
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
60-80 cm
Växtplats
Skugga, Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Typ av rötter
I kruka
Kvalitet
Normal kvalitet
Antal per löpmeter
4
Bladfärg
Grönt
Giftig
Nej
Tillväxt per år i cm
25 - 50
Växtsätt
Buskigt, Kompakt, Upprätt
Latinskt namn
Ilex crenata 'Dark Green' ®
Produktegenskaper
Vintergröna häckväxter, Kompakt tillväxt, Småbladig, Lämplig som hög och låg häck, Lämplig för formklippning
Minsta försäljningsenhet
10
  • 10+ 401,20 kr
  • 15+ 339,90 kr
  • 50+ 295,20 kr
  • 200+ 283,40 kr

Product Info

När man ser Ilex crenata 'Dark Green'® förstår man genast varför dessa städsegröna häckväxter så ofta används som buxbomsersättare. Denna japanska järnek är väldigt lik buxbom till utseendet, med den fördelen att den inte angrips av buxbomssjuka eller buxbomslarv. Ilex crenata 'Dark Green'® kan lätt beskäras i strama och raka former, och lämpar sig även utmärkt för formklippning. Den kan lätt hållas låg, men lämpar sig lika väl för högre häckar. Dessa krukodlade plantor är mellan 60 och 80 centimeter höga vid leveranstillfället.

Skillnader mellan buxbom och japansk järnek

Som nämnt finns det många likheter mellan Ilex crenata 'Dark Green'® och buxbom, men det finns också vissa skillnader dessa häckväxter emellan. Somliga av dessa skillnader kan knappt ses med blotta ögat, såsom de lätt räfflade bladkanterna hos denna japanska järnek, som i övrigt avslöjar att den är besläktad med järnek. Därtill växer bladen på Ilex crenata 'Dark Green'® inte mittemot varandra som på buxbom, utan snarare en för en längs växtens grenar. En ännu viktigare skillnad är dock att Ilex crenata 'Dark Green'® är mer vinterhärdig än buxbom. Utöver detta tål japansk järnek torr jord bättre än buxbom. Se dock till att jorden runt häcken ständigt förblir en aning fuktig.

En viktig och eftertraktad egenskap hos häckväxter som huvudsakligen används för låga häckar är att de trivs i skuggiga lägen, något som säkerligen stämmer in på Ilex crenata 'Dark Green'®. Denna robusta häckväxt trivs dock även utmärkt i gassande sol. Ta dock i beaktande att jorden bör vara väldränerad – i likhet med nästan alla häckväxter i vårt sortiment tål Ilex crenata 'Dark Green'® inte att stå i blöt jord under en längre tid, eftersom detta kan orsaka skador på häckens rötter. Om jorden är väldigt sur kan detta orsaka järnbrist i häcken. Så om din trädgårdsjord har ett högt pH-värde bör du behandla jorden innan du planterar din japanska järnek.

En hög häck med Ilex crenata 'Dark Green'®

Till skillnad från buxbom kan japansk järnek så småningom bli uppemot två meter hög. Eftersom Ilex crenata 'Dark Green'® också är ytterst välförgrenad innebär detta att den också lämpar sig utmärkt för anläggandet av insynsskyddande häckar. Om du vill åstadkomma detta bör du enbart beskära häcken på bredden under de första åren. På så sätt håller du din häck smal nog för att den också ska passa i en mindre trädgård, medan växterna med tiden kommer att nå över ögonhöjd. Detta kräver dock en aning tålamod, eftersom Ilex crenata 'Dark Green'® bara växer med 25 till 30 centimeter per år.

Visa mer Visa mindre