Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Japansk järnek 'Dark Green' ® I kruka 40-60 cm

Ilex crenata 'Dark Green' ®
346,60 kr
Tillgänglig

Product Info

Om du letar efter alternativ till buxbom kan du inte undgå Ilex crenata 'Dark Green'®. Denna städsegröna häckväxt är dock också mycket lämpad för anläggandet av högre häckar. Dessa krukodlade exemplar är 40 till 60 centimeter höga vid leveranstillfället.
Visa mer Visa mindre
  • Kompakt tillväxt Kompakt tillväxt
  • Lämplig som hög och låg häck Lämplig som hög och låg häck
  • Lämplig för formklippning Lämplig för formklippning
  • Småbladig Småbladig
  • Vintergröna häckväxter Vintergröna häckväxter
Maximal bredd i cm
100 - 150
Maximal höjd i cm
150 - 200
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
40-60 cm
Växtplats
Skugga, Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Typ av rötter
I kruka
Kvalitet
Normal kvalitet
Antal per löpmeter
4
Bladfärg
Grönt
Giftig
Nej
Tillväxt per år i cm
25 - 50
Växtsätt
Buskigt, Kompakt, Upprätt
Latinskt namn
Ilex crenata 'Dark Green' ®
Produktegenskaper
Vintergröna häckväxter, Kompakt tillväxt, Småbladig, Lämplig som hög och låg häck, Lämplig för formklippning
Minsta försäljningsenhet
10
  • 10+ 346,60 kr
  • 15+ 294,30 kr
  • 50+ 259,70 kr
  • 200+ 246,20 kr

Product Info

När man ser Ilex crenata 'Dark Green'® för första gången skulle man kunna tro att den är besläktad med buxbomen. Tack vare sitt kompakta växtsätt och små, runda löv, är den till utseendet mycket lik den klassiska buxbomen som används för såväl låga häckar som för formklippning. Således är denna japanska järnek ytterst populär bland de trädgårdsmästare som vill ersätta buxbomshäckar som har skadats av de åkommor som buxbomen ofta faller offer för. Ilex crenata 'Dark Green'® är dock en mångsidig häckväxt som också kan användas för högre häckar, eftersom den kan bli uppemot två meter hög. Dessa krukodlade exemplar är 40 till 60 centimeter höga vid leveranstillfället.

Talrika möjligheter med Ilex crenata 'Dark Green'®

Trädgårdsmästare levde länge i tron att ingenting kunde förstöra buxbomen. Den bilden förändrades dock snabbt i och med att buxbomssjukan och buxbomslarven spred sig i europeiska trädgårdar i början av detta århundrade. Att bestrida dessa åkommor är ofta besvärligt och tar upp både mycket tid och resurser. Ett bättre alternativ är att plantera häckväxter i trädgården som liknar buxbom till utseendet, men som inte är besläktade med den. I sådana fall är Ilex crenata 'Dark Green'® ett idealiskt alternativ. Bladens färg, form och storlek gör att denna städsegröna häckväxt är ett utmärkt alternativ till buxbom, eftersom den varken angrips av buxbomslarven eller buxbomssjukan.

Utöver detta växer Ilex crenata 'Dark Green'® relativt långsamt. Med 25 till 30 centimeter per år växer den visserligen lite snabbare än buxbom, men trots detta för långsamt för att man skulle vara tvungen att beskära den ofta för att säkerställa en stramklippt häck. Ilex crenata 'Dark Green'® kan således lätt hållas låg, även om den med lite tålamod också kan växa till en två meter hög, avskiljande häck. Dess grenar växer tätt inpå varandra vilket säkerställer att din häck förblir sikttät trots att den är relativt hög. Dessa egenskaper gör Ilex crenata 'Dark Green'® till en mångsidig häckväxt som kan användas för många olika ändamål.

Planteringstips för Ilex crenata Dark Green'®

Ilex crenata 'Dark Green'® kommer att trivas bra i de flesta trädgårdar som är lämpliga för buxbom. Den tål torr jord och soliga lägen lite bättre än buxbom, även om den ogillar väldigt sur jord. Humusrik och väldränerad jord som förblir en aning fuktig är en idealisk miljö för denna häckväxt. I likhet med de flesta andra häckväxter kommer också Ilex crenata 'Dark Green'® att drabbas av rotskador om jorden förblir blöt under en lång tid. En god nyhet för de trädgårdsmästare som vill anlägga låga häckar är att Ilex crenata 'Dark Green'® också trivs utmärkt i skuggiga planteringslägen.

Visa mer Visa mindre