Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Japansk järnek 'Dark Green' ® I kruka 20-30 cm

Ilex crenata 'Dark Green' ®
177,60 kr
Tillgänglig

Product Info

Ilex crenata 'Dark Green'® är en av de populäraste buxbomsersättarna på marknaden. Dess utseende påminner mycket om buxbomens, men den kan i själva verket bli en aning högre än buxbom. Dessa krukodlade exemplar är 20 till 30 centimeter höga.
Visa mer Visa mindre
  • Kompakt tillväxt Kompakt tillväxt
  • Lämplig som hög och låg häck Lämplig som hög och låg häck
  • Lämplig för formklippning Lämplig för formklippning
  • Småbladig Småbladig
  • Vintergröna häckväxter Vintergröna häckväxter
Maximal bredd i cm
100 - 150
Maximal höjd i cm
150 - 200
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
20-30 cm
Växtplats
Skugga, Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Typ av rötter
I kruka
Kvalitet
Normal kvalitet
Antal per m2
5
Bladfärg
Grönt
Giftig
Nej
Tillväxt per år i cm
25 - 50
Växtsätt
Buskigt, Kompakt, Upprätt
Latinskt namn
Ilex crenata 'Dark Green' ®
Produktegenskaper
Vintergröna häckväxter, Kompakt tillväxt, Småbladig, Lämplig som hög och låg häck, Lämplig för formklippning
Minsta försäljningsenhet
10
  • 10+ 177,60 kr
  • 15+ 158,40 kr
  • 50+ 136,60 kr
  • 200+ 133,20 kr

Product Info

Det finns inte många häckväxter som kan användas för anläggandet av såväl låga som höga häckar. Ilex crenata 'Dark Green'® är dock ett undantag i detta avseende: denna japanska järnek ser praktfull ut både i låga och höga häckar. Denna långsamt växande häckväxt används dock framför allt av trädgårdsmästare som vill ersätta buxbom. Om man betraktar dem på avstånd kan man knappt särskilja dessa städsegröna häckväxter från varandra, men fördelen med denna ilex är att den inte angrips av buxbomssjukan eller buxbomslarven. Dessa 20 till 30 centimeter höga krukodlade exemplar av Ilex crenata 'Dark Green'® är således ett idealiskt val om du vill ersätta en låg buxbomshäck.

En dubbelgångare till buxbom

Faktumet att många trädgårdsmästare väljer just Ilex crenata 'Dark Green'® när de tvingas byta ut sin buxbomshäck är mycket begripligt. Det finns visserligen andra alternativ till buxbom, men många av dem växer mycket snabbare än buxbom eller liknar inte buxbomen lika mycket som Ilex crenata 'Dark Green'®. Med en tillväxttakt på cirka 25 centimeter per år växer Ilex crenata 'Dark Green'® visserligen en aning snabbare än den långsamt växande buxbomen, men två eller tre beskärningar per år är trots detta nog för att häcken ska behålla sin vackra form och förbli låg. Om du inte har något emot att beskära dina häckväxter är det även möjligt att använda denna ilex för formklippning.

Det kan vara svårt att föreställa sig att denna japanska järnek är besläktad med vanlig järnek, särskilt om man beaktar dess likheter med buxbom. Om man betraktar bladen noggrant kan man se räfflor i bladens kanter, men eftersom dessa ovala blad är relativt små kommer Ilex crenata 'Dark Green'® att bilda en mycket stramare och mer formell häck än de flesta andra järnekssorter. Om du så önskar kan du låta dessa små exemplar av Ilex crenata 'Dark Green'® växa till en kompakt och sikttät, avskiljande häck, men detta kommer att kräva några år av tålamod på grund av dess relativt långsamma tillväxttakt.

Ilex crenata 'Dark Green'® trivs så gott som överallt

En uppskattad egenskap hos Ilex crenata 'Dark Green'® är att den kan växa nästan var som helst. Den trivs i såväl soliga som skuggiga lägen och det enda du egentligen behöver se upp för är utsätta häcken för vattenstagnation eller väldigt sur jord. Det är viktigt att planteringsjorden ständigt förblir en aning fuktig, men detta kan du enkelt åstadkomma genom att vattna häcken regelbundet. Denna ilex föredrar humusrik jord, men alla jordtyper duger så länge jorden är väldränerad.

Visa mer Visa mindre