Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Idegran Klump 80-100 cm Extra kvalitet

Taxus baccata
10% Rabatt I kundvagnen
322,00 kr
Tillgänglig

Product Info

Idegran är en inhemsk häckväxt som är idealisk för praktfulla, låga häckar. Dessa plantor är 0,8 till 1 meter höga vid leveranstillfället och således ytterst lämpliga för en vacker, färdigt beskuren och väl omhändertagen idegranshäck.
Visa mer Visa mindre
  • Formell häck Formell häck
  • Lämplig för formklippning Lämplig för formklippning
  • Fruktbärande Fruktbärande
  • Lättskött Lättskött
Maximal bredd i cm
200 - 250
Maximal höjd i cm
300 - 400
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
80-100 cm
Växtplats
Skugga, Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Typ av rötter
Klump
Kvalitet
Extra kvalitet
Antal per löpmeter
3
Bladfärg
Mörkgrönt
Giftig
Ja
Tillväxt per år i cm
10 - 25
Växtsätt
Brett upprättväxande
Latinskt namn
Taxus baccata
Produktegenskaper
Lättskött, Lämplig för formklippning, Formell häck, Fruktbärande
Minsta försäljningsenhet
10
Växtzoner
Zon 1, Zon 2
  • 10+ 322,00 kr
  • 15+ 307,80 kr
  • 50+ 281,20 kr
  • 150+ 265,00 kr

Product Info

Inhemska häckväxter såsom idegran är så gott som alltid ett bra val för en trädgård. Idegranens popularitet i Sverige har dessutom ökat under de senaste åren. Det enda du behöver ta i beaktande är att undvika att plantera idegranen i blöt jord, eftersom detta kan skada idegranens rötter. För övrigt är detta en mångsidig häckväxt som kräver väldigt lite skötsel. Du kan till exempel låta dessa 80 - 100 centimeter höga idegransplantor växa till en hög, insynsskyddande häck, eller beskära dem så att de behåller ett stiligt, stramt och lågt utseende. Dessa plantor levereras med rotboll.

Idegranar är stiliga häckväxter

Idegranen har förekommit i Europa ända sedan istiden. På den tiden var idegranen en av de få städsegröna häckväxterna som förekom på vår kontinent, vilket redan i sig självt ledde till att den snabbt blev mycket omtyckt. Den behåller sina eleganta, mörkgröna barr året runt, medan grenarna på många andra häckväxter är kala på vintern. Idegranen är fortfarande en av de populäraste häckväxterna i Västeuropa. Den är inte enbart städsegrön utan också väldigt lättskött och lämpar sig för olika användningsändamål. Idegranar kan till exempel användas för olika höga häckar.

Detta är ganska exceptionellt, eftersom de flesta långsamväxande häckväxterna enbart lämpar sig för anläggandet av låga häckar. Idegranen är dock också ett idealiskt val om du önskar dig en låg häck, eftersom den enbart växer med ca 20 centimeter per år, vilket innebär att du lätt kan hålla din idegranshäck låg och rak. Idegranar har därtill tätt växande grenar, vilket i sin tur innebär att den inom loppet av några år kan växa till en sikttät och städsegrön, insynsskyddande häck. Utöver detta lämpar sig idegranen också för formklippning, vilket gläder många trädgårdsmästare som letar efter ett alternativ till buxbom.

Idegranen trivs så gott som överallt

Idegranen är en inhemsk häckväxt som inte har dött ut och således med årens lopp har lärt sig att tåla vårt omväxlande klimat. De väderförhållanden som råder på våra breddgrader utgör inget problem för idegranen, som därtill trivs i så gott som alla jordtyper och planteringslägen. Det enda du egentligen behöver undvika är att plantera den i svårdränerad jord, men i detta avseende skiljer sig idegranen egentligen inte från majoriteten av andra häckväxter. Utöver detta är idegranen en ytterst vinterhärdig häckväxt. Detta innebär att den fortsätter pryda din trädgård även under årets kallaste månader.

Visa mer Visa mindre