Fjärilsbusken - fjärilsmagneten

Fjärilsbusken - fjärilsmagneten

Fjärilsbusken är allmänt känd som världens bästa fjärilsmagnet. Fjärilsbusken kan locka till sig massor av fjärilar när busken är i full blom. Blomningen börjar i maj och fortsätter fram till oktober. Blommorna kommer i mycket stora mängder och avger en ljuvlig, söt doft. Doften är något alldeles speciellt och skiljer sig väsentligt från andra (liknande) sorter av blommande buskar. Doften känner man på långt håll - alla gillar den söta doften som är så nära förknippad med sommaren.

Växter med näringsrika blommor, nektar, blad och bär har blivit allt viktigare i och med att många pollinerare försvinner eller minskar i antal. Det är inte alla fjärilar som har svårt att klara sig, men med en fjärilsbuske i trädgården hjälper du alla sorter - oavsett om det är sällsynta fjärilar, hotade bin eller humlor. Fjärilsbusken är inte bara ett bra sätt att hjälpa vilda djur - fjärilsbusken har alla de kvaliteter som en blommande trädgårdsbuske ska ha, allt för en färgstark och unik trädgård.

Häck av fjärilsbuske

Häck av fjärilsbuske

Fjärilsbuskens positiva inverkan på balansen i trädgården och naturen kan förbättras ytterligare genom att plantera fler buskar, till exempel genom att använda fjärilsbuske som häck. Fjärilsbuskar finns i ett stort antal olika typer och färger. Sorterna skiljer sig huvudsakligen från varandra till färgen, men är i övrigt identiska. Med en häck av fjärilsbuskar är det möjligt att blanda flera sorter, som tillsammans kan ge en trevlig effekt.

Fjärilsbuskar finns i allt från purpurröda till vita blommor, och det finns olika sorter att välja på. En fjärilsbuskehäck kan bli väldigt hög och ska beskäras kraftigt varje år för att hålla den snygg och fin. Stora fjärilsbuskar är ofta övervuxna och risiga samt bär färre blommor än buskar som är välskötta. Fjärilsbusken är inte speciellt kompakt, men kan ändå ge lite lä och skydd på sensommaren.