Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Järnek 'Blue Prince' Klump 80-100 cm Extra kvalitet

Ilex meserveae 'Blue Prince'
10% Rabatt I kundvagnen
326,00 kr
Tillgänglig

Product Info

Järneken 'Blue Prince' uppskattas särskilt för sina eleganta, blågröna blad. Eftersom alla järnekssorter i vårt sortiment är städsegröna häckväxter, kan dessa blad beundras året runt. Dessa 80 till 100 cm höga häckväxter levereras med rotklump.
Visa mer Visa mindre
  • Lämplig som hög och låg häck Lämplig som hög och låg häck
  • Inbrottsskyddande Inbrottsskyddande
  • Vintergröna häckväxter Vintergröna häckväxter
  • Ytterst vinterhärdig Ytterst vinterhärdig
Maximal bredd i cm
150 - 200
Maximal höjd i cm
250 - 300
Produktdetaljer
-
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
80-100 cm
Växtplats
Skugga, Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Typ av rötter
Klump
Kvalitet
Extra kvalitet
Antal per löpmeter
3
Bladfärg
Mörkgrönt
Giftig
Nej
Tillväxt per år i cm
10 - 25
Växtsätt
Kägelformad, Upprätt
Latinskt namn
Ilex meserveae 'Blue Prince'
Produktegenskaper
Vintergröna häckväxter, Ytterst vinterhärdig, Lämplig som hög och låg häck, Inbrottsskyddande
Minsta försäljningsenhet
10
Växtzoner
Zon 3, Zon 4, Zon 5
  • 10+ 326,00 kr
  • 15+ 275,50 kr
  • 50+ 236,90 kr
  • 200+ 224,80 kr

Product Info

Järneken 'Blue Prince' (Ilex meserveae 'Blue Prince') kännetecknas av speciella blad. Bladen präglas av räfflade kanter, till skillnad från taggar, vilket är en utmärkande egenskap hos de flesta andra järnekssorter. Den mest iögonfallande egenskapen hos järneken 'Blue Prince' är dock växtens blågröna till grönlila blad. Järneken 'Blue Prince' är en hanplanta, vilket innebär att den inte producerar bär i sig självt, men den kan däremot pollinera järneken 'Blue Maid', vilket leder till att den sistnämnda pryds av vackra, röda bär på vintern. Denna järnek kan så småningom bli upp till tre meter hög. Dessa järneksplantor är 80 till 100 centimeter höga vid leveranstillfället och levereras med rotklump.

Järnek 'Blue Prince' som häck

Järneken associeras ofta med juldekorationer, i och med att den är en väldigt populär växt för detta ändamål, vilket har lett till att man kanske inte i första hand tänker på att järneken i själva verket är en idealisk växt för anläggandet av häckar. Alla järnekssorter i vårt sortiment är städsegröna, vilket innebär att högre exemplar bidrar med insynsskydd i trädgården året runt. Det kan dock dröja några år innan dessa exemplar av järneken 'Blue Prince' når rätt höjd för detta, eftersom den växer med enbart 15 till 30 centimeter per år. När växterna väl har blivit tillräckligt höga kan du dock njuta av en häck som är både vacker och ogenomtränglig på samma gång.

Detta beror naturligtvis på järnekens taggiga blad. Bladkanterna på järneken 'Blue Prince' är visserligen mindre vassa än de hos andra järnekar, men de tjocka bladens räfflade kanter gör trots detta att häcken är så gott som ogenomtränglig. Av denna anledning är handskar ett måste när du beskär järneken 'Blue Prince'. Beskär häcken på våren eller i början av hösten. Vissa trädgårdsmästare beskär järneken både på våren och hösten, för att på så sätt åstadkomma en relativt stramklippt häck, men ta dock i beaktande att järneken 'Blue Prince' aldrig kommer att bli fullständigt stram, vilket beror på bladens form.

I många avseenden en lättskött häckväxt

Järneken 'Blue Prince' tål beskärning mycket väl, men är också i många andra avseenden en lättodlad häckväxt. Ett exempel på detta är att den trivs i såväl skuggiga som soliga planteringslägen. I övrigt växer järneken 'Blue Prince' utmärkt i så gott som alla jordtyper. Det enda du bör ta i beaktande är att järneken ogillar jord som förblir blöt, men så länge du ser till att jorden är väldränerad kommer den med stor sannolikhet att trivas bra. Till råga på allt är järneken 'Blue Prince', i likhet med andra järnekssorter, en ytterst vinterhärdig häckväxt.

Visa mer Visa mindre
Vi hittade andra produkter du kanske gillar!