Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Idegran Klump 60-80 cm Extra kvalitet

Taxus baccata
10% Rabatt I kundvagnen
205,50 kr
Tillgänglig

Product Info

Ifall du vill anlägga en låg häck är denna idegran ett idealiskt val för dig. Dessa plantor levereras med rotboll och är 60 - 80 cm höga. Du kan naturligtvis själv justera häckens höjd efter behag.
Visa mer Visa mindre
  • Formell häck Formell häck
  • Lämplig för formklippning Lämplig för formklippning
  • Fruktbärande Fruktbärande
  • Lättskött Lättskött
Maximal bredd i cm
200 - 250
Maximal höjd i cm
300 - 400
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
60-80 cm
Växtplats
Skugga, Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Typ av rötter
Klump
Kvalitet
Extra kvalitet
Antal per löpmeter
3
Bladfärg
Mörkgrönt
Giftig
Ja
Tillväxt per år i cm
10 - 25
Växtsätt
Brett upprättväxande
Latinskt namn
Taxus baccata
Produktegenskaper
Lättskött, Lämplig för formklippning, Formell häck, Fruktbärande
Minsta försäljningsenhet
10
Växtzoner
Zon 1, Zon 2
  • 10+ 205,50 kr
  • 15+ 194,30 kr
  • 50+ 175,60 kr
  • 150+ 167,50 kr

Product Info

Idegran är en häckväxt som oftast återfinns i lägre häckar i främre delen av trädgården. Detta är inte så konstigt eftersom idegranen växer bara 15 - 20 centimeter per år, vilket innebär att man lätt kan hålla den relativt låg. Den långsamma tillväxten gör också att idegranen behåller sin strama form relativt länge efter att man klippt den. Dessa idegransplantor är 60 - 80 centimeter höga och således ett utmärkt val för en låg häck. Idegranen trivs i alla jordtyper så länge jorden är väldränerad och inte är för torr.

En idealisk barrväxt för vårt klimat

Bara ett fåtal städsegröna häckväxter har förekommit i vår del av världen lika länge som vanlig idegran. Detta är ett bevis på att denna inhemska barrväxt trivs utmärkt i vårt omväxlande klimat. Idegranen är en vinterhärdig häckväxt som dessutom trivs utmärkt i så gott som alla slags jordtyper. Det enda du egentligen behöver beakta är att idegranen inte tål vattenstagnation, eftersom detta kan leda till att växtens rötter börjar ruttna. Så länge jorden är väldränerad kommer den med stor sannolikhet att trivas utmärkt även i din trädgård.

I övrigt är idegranar inga typiska barrväxter. Till skillnad från de flesta andra barrväxter tål idegranen även en grövre beskärning utan svårigheter, eftersom den kan skjuta nya skott på gammal ved. Detta är naturligtvis en fördel om du anser att din idegranshäck har blivit för stor. Detta kommer dock inte att ske särskilt fort, idegranen växer nämligen enbart ungefär 15 till 20 centimeter per år, vilket innebär att en eller två beskärningar per år i allmänhet är tillräckligt för att hålla häckens tillväxt under kontroll.

Beskärningstips för idegranar

Det är fullt möjligt att anlägga stora idegranshäckar med dessa idegranar. Om du väljer dessa 60 till 80 centimeter höga plantor kommer detta att dröja några år, men eftersom idegranen präglas av ett ytterst kompakt växtsätt kommer den garanterat att vara sikttät när den väl har nått ögonhöjd. Om du vill anlägga en högre idegranshäck rekommenderar vi att du enbart beskär den på bredden under de första åren och därmed undviker att beskära den på höjden i så stor utsträckning som möjligt. Beskär häcken så att dess nedre del förblir lite bredare än häckens övre del, på så sätt säkerställer du nämligen att alla häckens olika delar nås av en tillräcklig mängd solljus.

Visa mer Visa mindre