Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Idegran Klump 120-140 cm Extra kvalitet

Taxus baccata
10% Rabatt I kundvagnen
638,50 kr
Tillgänglig

Product Info

Idegran är ett populärt barrträd som passar nästan vilken trädgårdsdesign som helst. Detta barrträd är alltigenom stiligt och lämpar sig därför för olika häckar. Dessa plantor är 1,2 - 1,4 meter höga vid leveranstillfället och levereras med rotboll.
Visa mer Visa mindre
  • Formell häck Formell häck
  • Lämplig för formklippning Lämplig för formklippning
  • Fruktbärande Fruktbärande
  • Lättskött Lättskött
Maximal bredd i cm
200 - 250
Maximal höjd i cm
300 - 400
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
120-140 cm
Växtplats
Skugga, Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Typ av rötter
Klump
Kvalitet
Extra kvalitet
Antal per löpmeter
2.5
Bladfärg
Mörkgrönt
Giftig
Ja
Tillväxt per år i cm
10 - 25
Växtsätt
Brett upprättväxande
Latinskt namn
Taxus baccata
Produktegenskaper
Lättskött, Lämplig för formklippning, Formell häck, Fruktbärande
Minsta försäljningsenhet
10
Växtzoner
Zon 1, Zon 2
  • 10+ 638,50 kr
  • 15+ 601,00 kr
  • 50+ 537,40 kr
  • 100+ 516,70 kr

Product Info

Idegranen är ett stiligt barrträd som med åren har blivit en allt populärare häckväxt i Sverige. En orsak till detta är att idegranen är väldigt mångsidig, den pryder nästan vilken trädgård som helst. Dessutom är idegranen kompakt och lättskött, och har en ytterst långsam tillväxt. Vanligtvis måste man vänta länge innan idegranen nått den önskade höjden, men vi har löst detta genom att leverera färdigt höga idegranar. Dessa plantor är 1,2 - 1,4 meter höga vid leveranstillfället och levereras med rotboll. Ta dock i beaktande att idegranen inte trivs i blöt jord.

En unik barrväxt

Väldränerad jord är en förutsättning för att idegranen skall trivas bra, i likhet med de flesta andra barrträd tål den nämligen inte att stå med rötterna i blöt jord, detta kan nämligen leda till att växtens rötter börjar ruttna. I övrigt är idegranen egentligen en av de mest lättskötta häckväxterna i vårt sortiment. Eftersom den inte växer med mer än 20 centimeter årligen är en eller två beskärningar per år nog för att den skall behålla sin form. Den trivs också i så gott som alla jordtyper. Idegranen är inte heller kräsen vad beträffar planteringsläget: den växer lika bra på soliga som på skuggiga platser.

Det finns ett antal orsaker till att idegranen anses vara en unik häckväxt. Framför allt faktumet att den växer långsamt, de flesta andra barrväxter växer nämligen väldigt snabbt, något som leylandcypressen förespråkar. En snabb tillväxt kan vid första anblick anses vara en väldigt bra egenskap, eftersom häcken på så sätt snabbt når den önskade höjden, men detta innebär samtidigt att häcken bör beskäras rätt ofta. Med andra barrväxter är det också väldigt viktigt att man inte hoppar över en beskärningsomgång, eftersom de inte skjuter nya skott på gammal ved. Idegranen är dock ett undantag i detta avseende, den är nämligen försedd med skott på grenarna som kommer att öppna upp så fort solljuset når dem. Detta innebär att man lätt kan föryngra en idegranshäck utan att detta orsakar kala fläckar i häcken.

Idegran som ett alternativ till buxbom

Allt fler trädgårdsmästare har lagt märke till faktumet att idegranar också kan användas som ett alternativ till buxbom. Detta kan låta konstigt, eftersom idegranens barr är väldigt olika buxbomens blad till utseendet. Båda växterna växer dock väldigt långsamt, vilket innebär att de behåller den önskade formen relativt länge. På så sätt lämpar också idegranen sig såväl för anläggandet av låga och strama häckar som för formklippning. Både buxbom och idegran är växter med små barr eller blad som därmed lätt kan klippas i olika former och samtidigt behåller den önskade formen under en relativt lång tid framöver.

Visa mer Visa mindre