Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Bok Klump 175-200 cm Extra kvalitet

Fagus sylvatica
10% Rabatt I kundvagnen
456,50 kr
Tillgänglig

Product Info

Boken är officiellt en lövfällande växt, men om du planterar den på en skyddad plats där det inte blir för kallt kommer den att behålla sina blad även efter att de missfärgats. Dessa bokar med rotklump är 1,75 till 2 meter höga vid leveranstillfället.
Visa mer Visa mindre
  • Populär bland fåglar Populär bland fåglar
  • Praktfull höstfärg Praktfull höstfärg
  • Snabbväxande Snabbväxande
Maximal bredd i cm
> 500
Maximal höjd i cm
> 1000
Produktdetaljer
-
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
175-200 cm
Växtplats
Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Typ av rötter
Klump
Kvalitet
Extra kvalitet
Antal per löpmeter
3
Bladfärg
Mörkgrönt, Ljusgrönt
Giftig
Nej
Tillväxt per år i cm
50 - 75
Växtsätt
Upprätt
Latinskt namn
Fagus sylvatica
Produktegenskaper
Lövfällande, Snabbväxande, Populär bland fåglar, Praktfull höstfärg
Minsta försäljningsenhet
10
Växtzoner
Zon 4
  • 10+ 456,50 kr
  • 15+ 428,60 kr
  • 50+ 401,50 kr
  • 100+ 381,40 kr

Product Info

Skillnaden mellan städsegröna och lövfällande häckväxter är inte alltid så strikt som den kan verka. Boken (Fagus sylvatica) är inte städsegrön, men behåller en stor del av sina blad trots detta. En bokhäck fäller sina uttorkade blad bara om det blir extremt kallt eller om den utsätts för hård vind. På så sätt är boken ett fördelaktigt alternativ om du vill anlägga en insynsskyddande häck, särskilt om du gärna anlägger en häck som förändras med årstidernas lopp. Med dessa 1,75 till 2 meter höga exemplar kan du snabbt anlägga en häck som bidrar med avskildhet i trädgården. Dessa bokar levereras till dig med rotklumpar.

Boken lämpar sig för många olika trädgårdar

Boken är en häckväxt som inte har svårt för det klimat som råder på våra breddgrader. Boken är nämligen en inhemsk växt som växer naturligt även i Sverige. I skogen får boken inte den skötsel som en bokhäck vanligtvis får, vilket innebär att den i det vilda ofta växer till att bli tiotals meter hög. Om du planterar sex till nio exemplar av boken per löpmeter i trädgården, kommer växternas rötter inte att ha tillräckligt med utrymme för att bli så pass höga. Däremot är omständigheterna i en trädgård idealiska för en bokhäck som är ca två meter hög.

Att lyckas med odlandet av en bokhäck i trädgården är inte särskilt svårt. Det enda du verkligen bör se upp för är jord som förblir blöt. Om din trädgårdsjord är relativt tung kan du i stället överväga att plantera avenbok i trädgården, eftersom avenboken liknar vanlig bok till utseendet. Boken tål däremot torr jord bättre än många andra häckväxter. Trots att boken också tål hård vind väl, rekommenderar vi att du planterar din bokhäck på en skyddad plats. En bokhäck fäller nämligen fler löv på hösten om den blir utsatt för hård vind.

Skötseltips för din bokhäck

Boken växer relativt snabbt, nämligen ungefär 30 till 60 cm per år. Detta innebär att regelbunden beskärning är ett måste. Du behöver dock inte oroa dig för att du skulle vara tvungen att beskära häcken stup i kvarten. En gång om året är tillräckligt, och den idealiska tidpunkten för beskärandet infaller strax innan hösten. Om din bokhäck växer snabbare än normalt kan du naturligtvis beskära den en gång till på våren. Vänta dock med att beskära häcken tills de första nya skotten är cirka 20 centimeter långa, vilket i vanliga fall sker kring maj.

Visa mer Visa mindre
Vi hittade andra produkter du kanske gillar!