Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Bok Klump 150-175 cm Extra kvalitet

Fagus sylvatica
10% Rabatt I kundvagnen
364,20 kr
Tillgänglig

Product Info

Bok är ett utmärkt val om du vill anlägga en häck som skiftar färg på hösten men som inte fäller sina blad. En bokhäck är insynsskyddande och pryds av vackra blad. Dessa bokar med levereras med rotklump och är 1,50-1,75 meter höga vid leveranstillfället.
Visa mer Visa mindre
  • Populär bland fåglar Populär bland fåglar
  • Praktfull höstfärg Praktfull höstfärg
  • Snabbväxande Snabbväxande
Maximal bredd i cm
> 500
Maximal höjd i cm
> 1000
Produktdetaljer
-
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
150-175 cm
Växtplats
Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Typ av rötter
Klump
Kvalitet
Extra kvalitet
Antal per löpmeter
3
Bladfärg
Mörkgrönt, Ljusgrönt
Giftig
Nej
Tillväxt per år i cm
50 - 75
Växtsätt
Upprätt
Latinskt namn
Fagus sylvatica
Produktegenskaper
Lövfällande, Snabbväxande, Populär bland fåglar, Praktfull höstfärg
Minsta försäljningsenhet
10
Växtzoner
Zon 4
  • 10+ 364,20 kr
  • 15+ 317,60 kr
  • 50+ 270,80 kr
  • 100+ 260,40 kr

Product Info

De flesta trädgårdsmästare väljer att plantera städsegröna häckväxter när de vill åstadkomma insynsskyddande häckar. Somliga trädgårdsmästare beklagar sig dock över att många städsegröna häckväxter ser mer eller mindre likadana ut året runt. Bok (Fagus sylvatica) är en idealisk lösning på detta problem. Bokens blad blir sakta men säkert bruna på hösten, men stannar dock vanligtvis kvar på häckens grenar. Eftersom en bokhäck också är mycket välförgrenad, är denna häckväxt ett idealiskt val om du vill åstadkomma mer avskildhet på hösten, och ofta även på vintern. Dessa bokar levereras med rotklump och är mellan 1,50 och 1,75 meter höga vid leveranstillfället.

Tips för en bokhäck i trädgården

När du tänker på bok, tänker du kanske på de jättelika bokträden som återfinns i skogar. Om man beskär boken på rätt sätt kan man dock också använda den för anläggandet av ståtliga häckar. Om du planterar några bokar bredvid varandra kommer växternas rotsystem inte heller att utvecklas i den utsträckning som krävs för att bokarna skulle bli tiotals meter höga. Din bokhäck kan dock nå en höjd på ca två meter, vilket inte kommer att dröja särskilt länge med tanke på att boken växer med ca 50 cm per år. Bokens mörkgröna blad skiftar färg och blir bruna på hösten. Öm du föredrar andra färger rekommenderar vi att du överväger blodbok.

Innan du planterar din bokhäck är det viktigt att tänka på hur många plantor du behöver. Genom att plantera sex plantor i en rak linje kan du åstadkomma en vacker bokhäck i trädgården. Du kan dock också plantera bokhäcken i ett sicksackmönster. I så fall behöver du fler plantor, ungefär nio plantor per löpmeter. Bokar trivs i så gott som alla jordtyper. De ogillar att stå i blöt jord men tål däremot torr jord bättre än många andra häckväxter. Om du vill att din bokhäck behåller en så stor del av sina blad som möjligt även under vintern, rekommenderar vi att du planterar den på en relativt skyddad plats.

Beskärningsmöjligheter för en bokhäck

Boken är en snabbväxande häckväxt, vilket innebär att den också bör beskäras med jämna mellanrum. Den bästa tiden att beskära en bokhäck infaller mot slutet av sommaren eller i början av hösten. Har du planterat din bokhäck i relativt näringsrik jord? I så fall rekommenderar vi att du också beskär häcken på våren, men vänta med detta tills de första gröna skotten har nått en längd på cirka 20 centimeter. Bokhäckar kan beskäras i strama former, men är också väldigt vackra om man låter dem växa på ett mer naturligt sätt.

Visa mer Visa mindre
Vi hittade andra produkter du kanske gillar!