Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Blodbok Kruka 100-125 cm Extra kvalitet

Fagus sylvatica 'Atropurpurea'
278,20 kr
Tillgänglig
Blodboken är en häckväxt som förändras med årstidernas lopp, men som också bidrar till mer avskildhet i trädgården. Blodboken pryds av unika blad som är ytterst dekorativa. Dessa blodbokar levereras i kruka och är 1-1,25 meter höga vid leveranstillfället.
Visa mer Visa mindre
  • Populär bland fåglar Populär bland fåglar
  • Praktfull höstfärg Praktfull höstfärg
  • Snabbväxande Snabbväxande
Maximal bredd i cm
> 500
Maximal höjd i cm
> 1000
Produktdetaljer
-
Storlek (mäts vid leveranstillfället)
100-125 cm
Växtplats
Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Typ av rötter
I kruka
Kvalitet
Extra kvalitet
Antal per löpmeter
5
Bladfärg
Annat
Giftig
Nej
Tillväxt per år i cm
50 - 75
Växtsätt
Upprätt
Latinskt namn
Fagus sylvatica 'Atropurpurea'
Produktegenskaper
Lövfällande, Snabbväxande, Populär bland fåglar, Praktfull höstfärg
Minsta försäljningsenhet
10
Växtzoner
Zon 4
  • 10+ 278,20 kr
  • 15+ 234,40 kr
  • 50+ 207,40 kr
  • 200+ 195,90 kr

Gröna blad är en ofta omnämnd och omtyckt egenskap hos häckväxter. Blodboken (Fagus sylvatica 'Atropurpurea') är dock ett undantag i detta avseende, den pryds nämligen av blad som skiftar färg från att inledningsvis vara kopparröda, till att senare bli mörkröda eller till och med lila. Dessutom behåller blodboken vanligtvis sina blad även efter att de har torkat ut. När de nya skotten växer fram, skjuter de sakta men säkert undan de gamla bladen som fortfarande präglas av en subtil brunröd färg. Detta innebär att du kan njuta av blodbokens unika färger under hela året.

Avskildhet och intressanta vyer

Det faktum att blodboken behåller sina uttorkade löv gör den populär bland trädgårdsmästare som vill anlägga avskiljande häckar i trädgården, men som samtidigt anser att städsegröna häckväxter ser en aning monotona ut. Blodboken erbjuder omväxlande vyer i trädgården, medan den samtidigt håller tillbaka nyfikna blickar. Vi rekommenderar att du planterar din bokhäck på en plats där den inte är utsatt för hård vind, eftersom hård vind och ett kyligt läge leder till att den fäller flera blad än om den får stå i ett skyddat läge. I övrigt är blodboken ytterst välförgrenad, vilket också bidrar till mer avskildhet.

Blodboken är ingen kräsen häckväxt vad planteringsläget beträffar. Det föredrar ett soligt eller halvskuggigt läge, och såsom med de flesta andra häckväxter är det viktigt att se till att den står i väldränerad jord. Blöt jord kan nämligen leda till att häckens rötter börjar ruttna. I övrigt tål blodboken torr jord väl. I naturen kommer blodboken så småningom att bli tiotals meter hög, men detta kommer inte att ske i din trädgård eftersom växterna står tätt inpå varandra. Genom att beskära din blodbok en eller två gånger per år säkerställer du att den behåller den form du önskar.

Blodbokens snabba tillväxt

Dessa exemplar av blodbok levereras till dig i krukor och är mellan 1 och 1,25 meter höga vid leveranstillfället. Det dröjer inte länge innan din bokhäck når ögonhöjd, eftersom boken är en relativt snabbväxande häckväxt. En bokhäck växer i genomsnitt 30 till 60 centimeter per år. Detta kan låta som om du vore tvungen att beskära blodboken stup i kvarten, men den klarar sig i vanliga fall med en beskärning per år. Endast om du planterar din bokhäck i ytterst bördig jord kan du vara tvungen att beskära den en gång till på våren.

Visa mer Visa mindre