Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Blodbok

Blodbok

Blodbok är lämplig som insynsskyddande häck runt trädgården och har med sin färg ett imponerande utseende med lyxig känsla. Bladen är 3-8 cm och har rödbrun färg. Lövet - som vissnar ner och blir bruna på hösten - sitter kvar på häcken tills de nya bladen slår ut på våren.

Rode Beukenhaag Fagus sylvatica 'Atropurpurea' eller blodbok är nästan identisk med den gröna varianten (Fagus sylvatica, eller rödbok/vanlig bok). Skillnaden ligger i bladfärgen: blodboken har vackra, purpurröda blad. Som fagus sylvatica sitter de vissna bladen kvar på träden/växterna över vintern. Lövet faller av på våren, när de färska bladen skjuter upp. Blodbok är en fantastisk, lyxig häckväxt!

Man kan välja att plantera en enkel rad av plantor eller två rader. Ett tips är att plantera en dubbel rad, då blir häcken fortare tät. Boken kan odlas på nästan alla jordar, bara det inte är tung lerjord eller blöt jord. Den föredrar sandjord. Om du planterar i blöt lerjord, så är Carpinus betulus (Avenbok) ett bättre val.

Bokhäck eller avenbokshäck?

Bok och avenbok (carpinus betulus) förväxlas ofta med varandra. Avenboken är oberäknelig vad gäller tillväxthastighet, tappar - till skillnad från boken - lövet på hösten samt trivs i lerjord. Rödbok (vanlig bok) och blodbok kan planteras i sandig eller mullrik jord, både i sol och halvskugga. Det rekommenderas inte att plantera vanlig bok eller blodbok på lera. 

Att plantera och beskära bokhäck

Vi rekommenderar att plantera plantorna med 20 cm mellanrum för att få en vacker, snygg häck. Kom ihåg att vattna rejält och regelbundet (i flera månader) direkt efter plantering. Häcken ska beskäras två gånger om året (i maj och september). Häcken blir vackrast mellan 60-200 cm höjd.

Läs mer om beskärning

Visa alla bokhäckar