Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.

Avenbok och avenbokshäcken

Avenbok och avenbokshäcken

Avenboken, även känd som carpinus betulus på latin, är en utmärkt, attraktiv häckplanta som besitter en mängd av kvalitéer och fördelar. Avenboken hör hemma i Sverige, vilket är en fördel i sig, för att det betyder att den utan tvekan kommer att kunna trivas i vårt nordliga, relativt regniga klimat. Dessutom lockar inhemska växter generellt fler fåglar till trädgården än andra, främmande sorter, eftersom fåglarna gillar växter de känner igen. Avenboken passar perfekt till klimatet och jorden i stora delar av Sverige och gör sig därför bra i de flesta trädgårdar. Den är inte kräsen alls och är både robust, lättodlad och anspråkslös. Avenbokshäckar har hög status i Sverige och är härdiga till zon 4 eller 5.

Avenbok
Avenbok köp
Köp avenbok

Avenboken är en dekorativ häckväxt, i synnerhet på våren, då de nya bladen slår ut. Avenbokshäckar tappar nästan alla blad på vintern, så den får inte kallas städsegrön. Däremot är denna ljuvliga växt riktigt härdig - oavsett vintern kommer det alltid nya, fina blad på våren som ersätter de gamla, vissna bladen. Avenbokshäckar gör det möjligt att följa årstidernas växlingar och trädgården håller sig vacker året om, även när de vackra bladen har vissnat.

Avenbok - ett missvisande namn

Avenboken är inte en bok, men de liknar varandra i stor utsträckning. Avenbok är i familj med björk och den förväxlas ofta felaktigt med bok. Både bok och avenbok är robusta, lämpliga häckväxter som är inhemska i Sverige, men båda har sina för- och nackdelar och används delvis för olika ändamål. Det handlar alltså om två helt olika växtsorter. Avenboks- och bokhäckar förknippas med sina bruna, vissnade blad som sitter på grenarna om hösten för att sedan falla av om vintern, utan även med sitt smala växtsätt och naturliga utseende. Avenboken har fina, symmetriska, runda blad med väl synliga nerver. Bladöversidan är glänsande grön. Avenbokshäcken tappar fler blad än bok och är därför inte lika vintergrön som bokhäcken. Boken är tämligen tät vintertid, då mycket av bladen sitter kvar på grenarna, där de ger skydd mot insyn. Avenbok däremot är mycket härdigare än bok - boken trivs i områden som ligger i zon 1-3, medan avenboken kan planteras till zon 4 eller till och med zon 5. Största skillnaden i utseendet med boken ligger dock i bladen och bladnerverna: avenboken har inte de vackra vinterblad boken har, utan är bruna istället och har fransiga bladkanter. Bladnerverna är klart synliga hos avenbokshäcken. Om hösten rullar bladen på avenbokshäcken ihop sig och hänger neråt.

Köp avenbok på nätet

Köp avenbok på nätet

Det går enkelt och smidigt att köpa avenbok online i vår webbshop. Vi erbjuder avenbok till billiga priser, som beror på antal, storlek och sort. Det är enkelt att ta reda på priset i webbshoppen. Ska du plantera i sicksack för att få en tät häck lite snabbare? Det går även att beräkna priset för detta moderna planteringssätt, som är ett idealiskt val för trädgårdsmästare eller trädgårdsentusiaster som har ont om tid. 

Köp billiga häckväxter online på Hackvaxteronline.se!