Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.
Stäng

Ambraträd

Liquidambar styraciflua

Ambraträdet (Liquidambar styraciflua) har en pyramidformad krona när trädet fortfarande är ganska litet; senare blir kronan mer äggformad. Detta träd har ett högt prydnadsvärde. Det har en vacker stam och grenar som får djupt fårad, korkliknande bark med tiden. På sommaren lyser detta träd tack vare sina glansigt gröna blad, som är lika stora som en hand. På hösten blir de röda till lilaaktiga. Blomningen på våren märks knappt, men de vackra gulgröna, taggiga frukterna som bildas, hänger kvar länge. Detta träd kan bli 25 till 30 m högt, men kan beskäras, vilket betyder att du själv kan bestämma höjd och bredd. På så sätt är plantering i små trädgårdar även möjlig.

Visa mer Visa mindre
  • Lämplig för små trädgårdar Lämplig för små trädgårdar
  • Praktfull höstfärg Praktfull höstfärg
  • Fruktbärande Fruktbärande
Maximal bredd i cm
> 500
Maximal höjd i cm
> 1000
Växtplats
Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Bladfärg
Mörkgrönt, Ljusgrönt
Tillväxt per år i cm
25 - 50
Växtsätt
Upprätt
Latinskt namn
Liquidambar styraciflua
Produktegenskaper
Lövfällande, Lämplig för små trädgårdar, Praktfull höstfärg, Fruktbärande
Växtzoner
Zon 1
Färdiga häckar

Ambraträd Färdiga häckar 200 cm Extra kvalitet

3 056,70 kr Från 2 620,00 kr

Ambraträd Färdiga häckar 200 cm Extra kvalitet

3 056,70 kr Från 2 620,00 kr
Tillgänglig
Kvalitet
Extra kvalitet
Antal per löpmeter
1
Typ av rötter
100L Kruka
Minsta försäljningsenhet
3
Visa detaljer
Tillgänglig
  • 3+ 3 056,70 kr
  • 6+ 2 620,00 kr

Ambraträd som häck

Ambraträdet (liquidambar styraciflua) är en häckväxt med många ansikten. Spanska upptäcktsresande trodde att trädets gyllgula harts var flytande bärnsten, ett värdefullt ämne vid den tiden, därav namnet. Man upptäckte snart att hartset inte var bärnsten, men det var ett billigt alternativ. Efter detta blev ambraträdet till en populär växt i hela Europa. Och det är ju inte så förvånande då ambraträdet har så mycket att erbjuda i din trädgård.

Färgen på hartset är dock inte det enda som är speciellt med ambraträdet. Unga träd har en pyramidal krona som blir oval med tiden. De handstora bladen är femflikade og stjärnformade. Bladen är glänsande gröna, men blir lila med tiden. Höstfärgen är orangeröd. Men även när grenarna är kala utgör ambraträdet en vacker syn. Grenarna har ett korklager och skiljer sig åt genom sin pyramidformiga siluett. De blommor som sitter på ambraträdet på våren är inte speciellt iögonfallande, men i gengäld får trädet vackra gulgröna taggiga frukter (som påminner om kastanjeskal).

Ambraträd i trädgården

Ambraträd kan bli 25 till 30 meter höga. Men frukta inte, ambraträd växer mycket långsamt, så detta kan lätt undvikas genom att klippa trädet några gånger per år, både på bredden och på höjden. Detta är en av anledningarna till att ambraträdet är ett bra val för medelstora och små trädgårdar. Avlägsna låga grenar i juni och igen till hösten, runt oktober, för att behålla formen. Då grenarna kan vara väldigt tjocka ska man skära bort grenarna med en beskärningssåg eller -saks. Beskär trädet noggrant och försiktigt.

Ambraträd förekommer naturligt i sumpiga områden och därför trivs det bäst i fuktig jord. Hur fuktig marken är beror på jordarten. Är du redan medveten om om du har sandjord, lera eller till exempel torvig jord i trädgården? Det är viktigt att kontrollera vilken jordtyp du har i din trädgård innan du bestämmer dig för vilken häckplanta du ska köpa, men annars är detta gula träd inte krävande alls avseende läge och skötsel. Eller så kan du låta en professionell trädgårdsmästare beskära trädet, då det är viktigt att beskärningen görs på rätt sätt. Om det görs på fel sätt kan det leda till skador på trädet, som kan hämma tillväxten.

Visa mer Visa mindre