Jämför produkter
  1. Radera den här artikeln
Lägg till flera produkter i jämförelsen Jämför
Du har inga artiklar att jämföra.
Stäng

Ambraträd

Liquidambar styraciflua

Ambraträdet (Liquidambar styraciflua) har en pyramidformad krona när trädet fortfarande är ganska litet; senare blir kronan mer äggformad. Ambraträdet är ytterst dekorativt: det har en vacker stam och grenar som med tiden får en djupt fårad, korkliknande bark. På sommaren skiner trädet upp i trädgården tack vare sina glänsande gröna blad, som är lika stora som en hand. På hösten skiftar bladen färg till att bli röda till lilaaktiga. Blomningen, som äger rum på våren, märks knappt, men de vackra gulgröna och taggiga frukterna som bildas efteråt hänger kvar under en lång tid. Detta träd kan bli 25 till 30 m högt men tål beskärning väl, vilket innebär att du själv kan avgöra hur högt och brett trädet blir. På så sätt är det även möjligt att plantera ambraträdet i små trädgårdar.

Visa mer Visa mindre
Från 3 181,70 kr
  • Lämplig för små trädgårdar Lämplig för små trädgårdar
  • Praktfull höstfärg Praktfull höstfärg
  • Fruktbärande Fruktbärande
Maximal bredd i cm
> 500
Maximal höjd i cm
> 1000
Växtplats
Halvskugga, Full sol
Vinterhärdighet
Bra
Bladfärg
Mörkgrönt, Ljusgrönt
Giftig
Nej
Tillväxt per år i cm
25 - 50
Växtsätt
Upprätt
Latinskt namn
Liquidambar styraciflua
Produktegenskaper
Lövfällande, Lämplig för små trädgårdar, Praktfull höstfärg, Fruktbärande
Växtzoner
Zon 1
Färdiga häckar

Ambraträd Färdiga häckar 200 cm Extra kvalitet

3 181,70 kr Från 2 739,50 kr

Ambraträd Färdiga häckar 200 cm Extra kvalitet

3 181,70 kr Från 2 739,50 kr
Tillgänglig
Kvalitet
Extra kvalitet
Antal per löpmeter
1
Typ av rötter
100L Kruka
Minsta försäljningsenhet
3
Visa detaljer
Tillgänglig
  • 3+ 3 181,70 kr
  • 6+ 2 739,50 kr

Ambraträd som häck

Ambraträdet är en häckväxt med många ansikten. Spanska upptäcktsresande trodde att trädets gyllengula harts var flytande bärnsten, ett värdefullt ämne vid den tiden, därav namnet. Man upptäckte dock snart att hartset inte var bärnsten, men däremot ett billigt alternativ till ämnet. Efter detta blev ambraträdet en populär växt i hela Europa. Detta är föga förvånande när man tar i beaktande att ambraträdet har så mycket att erbjuda i trädgården.

Färgen på hartset är dock inte det enda som är speciellt med ambraträdet. Unga exemplar har en pyramidal krona som med tiden ändrar form till att bli oval. De handstora bladen är femflikiga och stjärnformade. Bladen är glänsande gröna, men skiftar färg till att bli lila och slutligen orangeröda på hösten. Ambraträdet utgör en vacker syn även när grenarna är kala. Grenarna har ett korklager och präglas av en påfallande, pyramidformad siluett. På våren blommar ambraträdet med blommor som däremot inte är särskilt påtagliga, men i gengäld får trädet vackra, gulgröna och taggiga frukter (som påminner om kastanjeskal).

Ambraträd i trädgården

Ambraträd kan bli 25 till 30 meter höga. Du behöver dock inte oroa dig för detta: ambraträdet växer mycket långsamt, så detta kan lätt undvikas genom att beskära trädet några gånger per år, både på bredden och på höjden. Detta är en av anledningarna till att ambraträdet också är ett bra val för medelstora och små trädgårdar. Avlägsna låga grenar i juni och återigen på hösten, runt oktober, för att säkerställa att trädet behåller formen. Eftersom grenarna kan vara väldigt tjocka bör man använda sig av en såg för att ta sig genom dem. Beskär trädet noggrant och försiktigt.

Ambraträd förekommer naturligt i sumpiga områden och trivs således bäst i fuktig jord. Jordens fuktighetsgrad beror på jordarten. Är du redan medveten om huruvida du har sandjord, lerjord eller till exempel torvjord i trädgården? Det är viktigt att kontrollera vilken jordtyp du har i din trädgård innan du bestämmer dig för vilka häckväxter du ska köpa, men vidare är ambraträdet inte krävande vad beträffar läge och skötsel. Du kan eventuellt låta en professionell trädgårdsmästare beskära trädet, eftersom det är viktigt att beskärningen görs på rätt sätt. Om trädet beskärs på fel sätt kan detta leda till skador på trädet, vilket kan hämma tillväxten.

Visa mer Visa mindre